Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 23.10.2020. 10:30

Nove odluke u ZPP-u: Eko poljoprivredi i zaštiti šuma 20% ukupnog proračuna

Mali bi poljoprivrednici bili podvrgnuti pojednostavljenim kontrolama, kako bi se smanjio administrativni teret, a oni doprinijeli ciljevima zaštite okoliša i klime. 

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 1.456
  • 102
  • 0

Ministri poljoprivrede zemalja članica Europske unije u srijedu su se dogovorili o paketu reformi Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nakon 2020. godine, priopćilo je Vijeće Europske unije. 

Složili su se da će 20% od ukupnog proračuna biti namijenjeno okolišu, odnosno zelenim shemama poput ekološke poljoprivrede ili zaštite šuma. 

Zelenija poljoprivredna politika

Takozvani "novi model isporuke" omogućio bi zemljama da odaberu najbolje alate i radnje kojima raspolažu kako bi postigle dogovorene ciljeve i standarde na razini cijele Unije. 

Primjerice, postojala bi dvogodišnja pilot faza, a svaka bi zemlja sama odlučivala o načinu raspodjele sredstava u okviru različitih zelenih praksi. Naravno, strogo bi joj bilo zabranjeno izdati ta sredstva u druge svrhe. 

Nagrada za promicanje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Kako pojašnjavaju, svi poljoprivrednici trebali bi se pridržavati viših ekoloških standarda. Kako bi im pomogli u ovom zelenom prijelazu, mali bi farmeri bili podvrgnuti pojednostavljenim kontrolama, kako bi se smanjio administrativni teret, a oni doprinijeli ciljevima zaštite okoliša i klime. 

"Ovaj je sporazum prekretnica za europsku poljoprivrednu politiku. Države članice pokazale su svoju ambiciju za višim ekološkim standardima i istodobno podržale potrebnu fleksibilnost u osiguranju konkurentnosti proizvođača. On ispunjava težnju ka zelenijoj, pravednijoj i jednostavnijoj poljoprivrednoj politici“, poručila je njemačka ministrica za poljoprivredu i hranu Julia Klöckner.

Inače, paket reformi sastoji se od tri prijedloga, a to su:

  • Uredba o strateškim planovima ZPP-a
  • Uredba o financiranju, upravljanju i plaćanju
  • Uredba o zajedničkoj tržišnoj organizaciji poljoprivrednih proizvoda

Više novaca za male poljoprivrednike - brzo rješenje u ostvarenju klimatskih ciljeva?

Važno je napomenuti kako ovime pregovori o novoj poljoprivrednoj politici nisu završeni. Zemlje EU sada moraju postići sporazum s Europskim parlamentom i Europskom komisijom, a Parlament bi ovoga tjedna trebao donijeti konačnu odluku. 


Tagovi

ZPP Proračun Okoliš Eko sheme Paket reforme Mali poljoprivrednici


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]