Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioraznolikost
  • 04.10.2020. 12:00

Nagrada za promicanje eko proizvodnje - za bioraznolikost osigurano 40 milijardi eura?

Buduća Zajednička poljoprivredna politika uvest će eko-sheme kojima je cilj nagraditi one koji se bave održivom praksom. One bi uključivale agroekologiju, šumarstvo i ekološku poljoprivredu, navodi Euractiv.

Foto: JumpStory
  • 684
  • 272
  • 0

Biološka raznolikost i mjere zaustavljanja njezinog drastičnog pada bila je glavna tema na Svjetskom summitu održanom 30. rujna 2020. godine jer situacija postaje neodrživa i vrlo loša.

Naime, poražavajuć je podatak kako nijedan od 20 zacrtanih ciljeva usvojenih na posljednjoj Konvenciji o bioraznolikosti nije postignut, a samo će ih šest do kraja godine možda biti ostvaren. 

Pomoć mora biti trajna

Ideja o novčanom nagrađivanju poljoprivrednika (Payments for Environmental Services PES) koji promiče ekološku proizvodnju i zaštitu okoliša nije ništa novo. Ovakve mjere Južna Amerika provodi već godinama kako bi zaštitila svoje tropske šume, dok se u Švicarskoj one koriste za nagrađivanje stočara koji održavaju trajne pašnjake.

Kako bi one bile rasprostranjene diljem EU, buduća Zajednička poljoprivredna politika uvest će eko-sheme kojima je cilj nagraditi one koji se bave održivom praksom. Prema izvješću Europske komisije, one bi uključivale agroekologiju, šumarstvo i ekološku poljoprivredu, piše Euractiv.

Revizorski sud: Poticaji za bioraznolikost premali - u 10 godina EU nije napravila ništa?

No, s obzirom na to da je provedba PES-a složena, nejasno je bi li takva mjera mogla zaustaviti pad biodiverziteta, smatra Yann Laurans, direktor programa za biološku raznolikost i ekosustav na Institutu za održivi razvoj i međunarodne odnose (IDDRI).

Još jedna poteškoća s ovom vrstom plaćanja je njegova privremenost. Da bi bila učinkovita, pomoć se mora raspodijeliti tijekom dužeg vremenskog razdoblja.

"Pomoć mora biti godišnja, odvojena od proizvodnje i plaćati se po hektaru. Eko-shema će morati slijediti stroga pravila", istaknula je Aurélie Trouvé, ekonomistica iz AgroParisTech-a.

PES nije lijek za spas?

Iako ga treba doraditi, ovaj je koncept otvorio raspravu o uvjetima za ostvarenje pomoći dodijeljene ZPP-om.

Europska komisija predstavila je u svibnju svoju ambicioznu strategiju koja predviđa smanjenje uporabe pesticida za 50% do 2030. godine, sadnju tri milijarde stabala, stvaranje zaštićenih područja koje obuhvaćaju najmanje 30% zemljišta i 30% mora u Europi, i sve to s pravno obvezujućim ciljevima obnove prirode.

Dokument iznosi desetogodišnju viziju obnavljanja i zaštite ekosustava unije s proračunom od najmanje 20 milijardi eura godišnje.

Prema direktoru IDDRI-ovog programa za biološku raznolikost, PES nije lijek za spas, već alat koji mora biti popraćen drugim mjerama.


Tagovi

Svjetski summit Bioraznolikost Novčana nagrada Zaštita okoliša ZPP Ekološka proizvodnja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]