• Ruralni razvoj
  • 14.09.2020. 12:00
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Nova ulaganja u tovno govedarstvo - potpisani ugovori vrijedni 12,9 milijuna kuna

Ovi novi ugovori, čijem je potpisivanju nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, sveukupno čine 1.069 ugovorenih projekata/korisnika s odobrenim iznosom potpore od gotovo 2 milijarde kuna.

Foto: Jumpstory
  • 261
  • 28
  • 0

Nova 42 ugovora iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja za ulaganja u tovno gospodarstvo u vrijednosti 12,9 milijuna kuna, potpisana su u petak 11. rujna na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Dodatno, Ministarstvo poljoprivrede sektoru tovnog gospodarstva pomoglo je i realizacijom izvanredne mjere pomoći za proizvođače tovne junadi, tovnih svinja i janjadi za klanje s problemima u poslovanju uzrokovanih epidemijom COVID-19. Raspodjelom osiguranih sredstava iz izvanredne mjere iznos potpore iznosio je 4 milijuna kuna.

Ovi novi ugovori, čijem je potpisivanju nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, sveukupno čine 1.069 ugovorenih projekata/korisnika s odobrenim iznosom potpore od gotovo 2 milijarde kuna za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, a za tip operacije 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš čini sveukupno 475 ugovorenih projekata/korisnika u iznosu od gotovo 670 milijuna kuna.

Najosjetljivija poljoprivredna grana

Kako je priopćeno iz Ministarstva, ministrica je obišla Visoko gospodarsko učilište u Križevcima u društvu dekanice Marijane Ivanek-Martinčić, ali i Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete mlijeka HAPIH-a, koji je opremljen visoko kvalitetnim uređajem za kontrolu ostataka antibiotika u medu te novim uređajem za automatizirano pranje i pripremu bočica. Primjenjuju se i novi uređaji za laboratorijsku analitiku selekcijskih uzoraka mlijeka koji omogućuju ispitivanje diferenciranih somatskih stanica u mlijeku te najnoviji opremljen odgovarajućim softverom koji je preduvjet za provedbu ovakvih vrsta analiza. U laboratoriju se na razini jednog mjeseca provede oko 30 tisuća laboratorijskih ispitivanja komercijalnih uzoraka i oko 120 tisuća laboratorijskih ispitivanja uzoraka mliječnosti.

Posjet je završila obilaskom Poljoprivredne zadruge Štriga. Zadruga je specijalizirana za uzgoj, tov i prodaju bikova (junadi) s kapacitetom oko 1.100 grla, a trenutno ih je na gospodarstvu 984.

"Ovaj kraj je poznat po razvijanju jedne od možda naših najosjetljivijih poljoprivrednih grana, a to je govedarstvo te smo iskoristili priliku i razgovarali s brojnim poljoprivrednicima na terenu koji su iznijeli svoje probleme s kojima se susreću. Svjesni smo odgovornosti i činit ćemo sve u pronalasku što boljih rješenja u ovom sektoru", naglasila je i dodala da je čak 96 % hrvatskog mlijeka koje proizvode hrvatski poljoprivrednici prve klase dok je 2002. godine, kada je laboratorij počeo s radom svega 18% domaćeg mlijeka bilo prvoklasno.

"Pijte prvoklasno i svježe mlijeko, pijte domaće“, zaključila je Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ruralni razvoj Ugovori Mjera 4 Marija Vučković Tovno gospodarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li već čuli za MAKABI? Skraćeno od 'Mala kapsula za veliku biljku' je više od projketa koji traje već par godina pod palicom prof.dr.sc. Marka Vincekovića sa Agronomskog fakulteta. Krajnji cilj, napraviti kapsulu koja će se pobrinuti... Više [+]