Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada proizvoda
  • 03.03.2021. 08:25

Natječaj za tip operacije 4.2.1: Dodatnih 162 milijuna kuna za preradu

Ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan je s početnih 300 na 462 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Bigstock/ pmm.art
  • 661
  • 85
  • 0

Radi velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećavaju se sredstva za Natječaj tipa operacije 4.2.1 "Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima" za 162 milijuna kuna, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tako je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna na 462 milijuna kuna.

Inače, korisnici ove mjere su fizičke i pravne osobe koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, a prihvatljivi troškovi su ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za poslovanje s mlijekom i preradom mlijeka, za klanje, rasjecanje, preradu mesa, jaja, voća, povrća, grožđa (osim za proizvodnju vina), aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, cvijeća i gljiva, maslina, komine masline.

Također, prihvatljivi su i troškovi za preradu žitarica, uljarica i industrijskog bilja. Punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda, za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ulaganje u kupnju mehanizacije, gospodarskih vozila, strojeva i opreme te kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta.

Ugovoreno 127 projekata

Iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je za operaciju 4.2.1. do sada ukupno ugovoreno 127 projekata vrijednosti 555,5 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 377,3 milijuna kuna za 88 korisnika.

Na 4. Natječaju za provedbu tipa operacije 4.2., otvorenom 14. veljače 2020. godine, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je za čak 50%. "Time želim poslati poruku da je prerada izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu, stvara proizvode više dodane vrijednosti i takva ulaganja smatram strateškim smjerom koji će rezultirati dodatnim rastom hrvatske poljoprivrede“, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Natječaj Tip operacije 4.2.1 Prerada proizvoda Projekti


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer