Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Natječaj
  • 22.04.2021. 09:45

Nacrt natječaja: 200 milijuna kuna za podizanje novih ili restrukturiranje višegodišnjih nasada

Intenzitet javne potpore je do 50 posto, ali se može uvećati za dodatnih 20 posto, stoji u nacrtu natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1 koji je u javnom savjetovanju.

Foto: Martina Popić
  • 884
  • 285
  • 0

Otvoreno je novo savjetovanje na temu Nacrt natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1 "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava - podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada", priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Svrha Natječaja je, pojašnjavaju, podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava u sektoru voćarstva koja će postići ulaganjima u podizanje novih ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada, uključujući opremanje postojećeg višegodišnjeg nasada.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru voća sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava je 200.000.000 kuna. Najniža visina javne potpore po projektu iznosi 5.000 eura dok najviša može biti 

  • do 500.000 eura ili
  • do 100.000 eura za korisnike čiji je zbroj vrijednosti prometa kroz tri godine koje prethode godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu manji od iznosa od 100.000 EUR, korisnike koji nisu u obvezi vođenja poslovnih knjiga i korisnike obveznike vođenja poslovnih knjiga koji ne posjeduju financijsku dokumentaciju za prethodnu financijsku godinu.

Intenzitet javne potpore je do 50 posto (Europska unija sudjeluje s 85 udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela).

Bitno je napomenuti kako se intenzitet potpore po projektu može uvećati za dodatnih 20 posto u slučaju da ulaganje provodi mladi poljoprivrednik ili se ulaganje odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima ili se provodi kao zajednički projekt.

"Najveći intenzitet kombinirane potpore ne smije biti veći od 70 posto od ukupno prihvatljivih troškova projekta“, napominju u savjetovanju.

U slučaju za mlade poljoprivrednike, kako su definirani kao korisnici ovog tipa operacije, intenzitet potpore uvećava se za 20 posto uz uvjet:

  • ako se radi o fizičkoj osobi, mladi poljoprivrednik mora prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu biti zaposlen kod te fizičke osobe - korisnika i početi plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje po osnovi poljoprivrede
  • ako je korisnik pravna osoba, mladi poljoprivrednik mora biti zaposlen u pravnoj osobi - korisniku prije podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu.

Ako mladi poljoprivrednik ne ispuni navedene uvjete do podnošenja konačnog zahtjeva za isplatu, dodatni intenzitet potpore od 20 posto korisniku neće biti isplaćen.

Također, kako bi ostvario dodatnih 20 posto potpore mladi poljoprivrednik treba dokazati stručna znanja i vještine (stručnu osposobljenost) u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, dostavom potrebne dokumentacije.

Više o savjetovanju pogledajte ovdje.

Savjetovanje je otvoreno do 6. svibnja 2021. godine.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Nacrt natječaja Savjetovanje Tip operacije 4.1.1 Podizanje novih nasada Restruktuiranje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]