AgroKlub.com

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Financiranje » Mladim poljoprivrednicima duplo više novca za projekte ruralnog razvoja!

Mladim poljoprivrednicima duplo više novca za projekte ruralnog razvoja!

Ruralni razvoj

Mladim poljoprivrednicima duplo više novca za projekte ruralnog razvoja!

Datum: 22.12.2017. 15:01 |

5

Kategorija:

Financiranje

Ministarstvo poljoprivrede uoči Božića donijelo je odluku o povećanju sredstava za 2. natječaj za operaciju 6.1.1.

Mladim poljoprivrednicima osigurano je duplo više novca za projekte ruralnog razvoja!, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede. Naime, kako objašnjavaju, zbog iznimnog interesa mladih poljoprivrednika i vrlo kvalitetnih projekata pristiglih na drugi natječaj u okviru Mjere 6, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, donijela je odluku o povećanju raspoloživih sredstava za 2. natječaj za operaciju 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima.

"Današnjom odlukom, povećavaju se raspoloživa sredstva za potporu mladim poljoprivrednicima sa predviđenih 75 milijuna kuna na 131 milijun kuna, što pokriva financiranje oko 350 projekata. Od 131 milijun kuna 90% dolazi iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj", stoji u priopćenju.

Dodatno, mladim poljoprivrednicima bit će dodijeljeno 50.000 eura po projektu za aktivnosti iz njihovog poslovnog plana, kao što su primjerice: kupnja životinja, bilja, sadnog materijala i zemljišta, podizanje višegodišnjih nasada; građenje i opremanje objekata za proizvodnju ili preradu poljoprivrednih proizvoda te prodaju vlastitih proizvoda na gospodarstvu; kupnju mehanizacije, strojeva i opreme i sl. Nakon odobrenja projekta mladi poljoprivrednik odmah može zatražiti isplatu prve rate, dakle i prije nego što krene s ulaganjima na gospodarstvu.

Smisao ove mjere, naglašavaju, je generacijska obnova, pa se potpora odobrava mladim poljoprivrednicima koji preuzimaju poljoprivredno gospodarstvo (od starijeg nositelja) ili su ga već preuzeli u posljednjih 18 mjeseci (od prijave projekta).

"Jedan od glavnih ciljeva ovog Ministarstva i mog tima je zadržavanje mladih u ruralnim područjima, kako bi potaknuli demografsku obnovu na našim selima i omogućili da ruralna područja postanu poželjno mjesto za život", rekao je ministar Tomislav Tolušić te dodao da ga i zato veseli veliki broj kvalitetnih projekata koji pokazuju da mladi ljudi ipak vide budućnost u poljoprivredi, zaključuje se u priopćenju.

Foto: Bigstockphoto/AlterPhoto

Broj pregleda članka: 7444; Uspješnost članka: 790.2

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja

Tagovi: Ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede, Mladi poljoprivrednici

Ključne riječi članka: mladim, poljoprivrednicima, duplo, vise, novca, za, projekte, ruralnog, razvoja, mladim, poljoprivrednicima, projekata, ministarstva, mladim poljoprivrednicima, projekte ruralnog razvoja


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!