Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varkom d.d.
  • 26.12.2018. 07:30

Mještani dobivaju vodovod i sigurnu opskrbu, a Varkom kroz mjeru 7 štiti cijenu vode

Zahvaljujući Mjeri 7 iz Programa ruralnog razvoja rješavamo neka od kritičnih područja u Varaždinskoj županiji koja do sada nisu imala vodovodnu mrežu. Mještani dobivaju vodovod i sigurnu opskrbu vodom, a Varkom, zahvaljujući sredstvima iz Mjere 7, štiti cijenu vode, naglasio je direktor Varkoma d.d. Željko Bunić.

Foto: Tomislav Šarc
  • 360
  • 19
  • 0

Varaždinska komunalna tvrtka Varkom provodi četiri projekta iz Programa ruralnog razvoja odnosno tipa operacije 7.2.1. "Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda", a već imaju spremna i četiri nova projekta vezana uz vodoopskrbu, za koje očekuju odluku o prihvatljivosti od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju!

Ove su godine započeli radovi na produžetku vodovodne mreže visoke zone u naselju Hrastovec Toplički na području Grada Varaždinske Toplice, ugovorene vrijednosti veće od 1.657.000 kuna. Zatim na vodoopskrbi na području visoke zone u Općini Breznički Hum čija je ugovorena vrijednost veća od 4.325.000 kuna, na vodoopskrbnoj mreži visoke zone u Klenovniku, ugovorene vrijednosti veće od 4.750.000 kuna te na izgradnji spojnog kanala između mreže naselja Jalžabet i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, čija ugovorena vrijednost iznosi gotovo 7 milijuna kuna. 

"Varkom je za ove radove prošle godine raspisao javno nadmetanje, odabran je najpovoljniji izvođač, a radovi su započeli s početkom građevinske sezone, na proljeće ove godine. Ugovorena vrijednost ovih radova iznosi 17.681.835 kuna", istaknuo je dr. sc. Željko Bunić, direktor varaždinskog Varkoma, jednog od najvećih investitora na području sjeverozapadne Hrvatske. 

Mjera 7 štiti i cijenu vode

Realizacijom ovih projekata bit će riješen problem vodoopskrbe na uglavnom briježnim područjima ovih jedinica lokalne samouprave. "Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Programa ruralnog razvoja omogućena je realizacija ovih projekata koji su prije svega upravo na korist i dobrobit lokalne zajednice. Varkom, pak, na ovaj način proširuje svoj vodovodni sustav od 1.570 kilometara vodovoda te dobiva nove kupce. Da nisu ponuđeni izvori za realizaciju ovih projekata iz Programa ruralnog razvoja, oni bi bili teško ostvarivi, budući da je riječ o vrlo velikim i složenim investicijama. Da smo sami krenuli u njihovu realizaciju, bili bismo prisiljeni kontinuirano povećavati cijenu vode, kako bi se ti sustavi amortizirali. Dakle, mještani na ovim područjima, koja se uglavnom nalaze u visokim zonama, dobivaju vodovod i sigurnu opskrbu vodom, a Varkom, zahvaljujući sredstvima iz Mjere 7, štiti cijenu vode", naglasio je direktor Varkoma d.d. 

Radovi su u punom jeku 

Ova je varaždinska komunalna tvrtka na drugi natječaj za tip operacije 7.2.1. "Ulaganje u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda", prijavila četiri nova projekta. Prvi se odnosi na produženje vodoopskrbne mreže na području Grada Novog Marofa, u dijelu  naselja Možđenec - Horvati i Visočka Steza, koji je vrijedan 1.250.000 kuna. Varkom je na natječaj prijavio i projekt sustava odvodnje u Općini Sveti Ilija, čija je vrijednost 7.110.000 kuna, zatim projekt distributivne vodoopskrbne mreže u dijelovima naselja Ljubešćica, Rakovec i Kalnička Kapela, vrijedan 6.600.000 kuna te projekt vodoopskrbe u Varaždinskoj ulici u Beretincu, vrijedan više od milijun kuna. 

Korisnici nestrpljivo čekaju završetak radova

"Za ove smo projekte pripremili svu potrebnu dokumentaciju, ishodili pravomoćne građevinske dozvole te suglasnost za zaštitu okoliša. Dakle, sve je spremno za ulaganje, pa očekujemo kako ćemo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju već u ožujku ili travnju dobiti odluke o prihvatljivosti projekta te krenuti u javna nadmetanja", rekao je Tomislav Šarc, rukovoditelj Tehničke službe Varkoma. 

U Varkomu ističu kako je ukupna vrijednost ovih osam projekata vodoopskrbe veća od 33 milijuna kuna. "Zahvaljujući Mjeri 7 odnosno podmjeri 7.2. Programa ruralnog razvoja rješavamo neka od kritičnih područja u Varaždinskoj županiji, koja do sada nisu imala vodovodnu mrežu. Ti su projekti izuzetno važni za jedinice lokalne samouprave, novi korisnici s velikim nestrpljenjem očekuju završetak radova, kako bi konačno dobili normalnu opskrbu vodom, stoga držim da bi bilo još bolje kada bi postupak obrade u Agenciji bio brži i jednostavniji. Varkom naime, ne može krenuti u realizaciju ovih projekata sve dok neće imati odobrena sredstva", naglasio je Željko Bunić, direktor varaždinskog Varkoma.   


Tagovi

Varkom Željko Bunić Ruralni razvoj Mjera 7 Vodoopskrba Voda


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo