Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 26.04.2016. 16:30

Mjera 10 - što se traži od proizvođača?

Koje su obveze poljoprivrednika prilikom prijave na Mjeru 10, 11?

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com
  • 4.158
  • 175
  • 0

U tijeku je podnošenje jedinstvenih zahtjeva poljoprivrednika za izravnu potporu koje traje do 16. svibnja 2016. godine.

Putem jedinstvenog zahtjeva moguće je zatražiti potporu za izravna plaćanja, plaćanja u iznimno osjetljivim sektorima - mliječne krave, rasplodne krmače, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje i duhan;

IAKS mjere ruralnog razvoja:

  • Mjera 10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene
  • Mjera 11 - Ekološki uzgoj
  • Mjera 13 - Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima

Kako zatražiti potporu?

Kako do potpore za Mjeru 10?

Potporu se može zatražiti na način da se podnese jedinstveni zahtjev u nekom od regionalnih ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju uz ispunjenje svih uvjeta za ostvarenje potpore.

Moguće je istovremeno na jedinstvenom zahtjevu ostvariti izravnu potporu i potporu za IAKS mjere.

Upute za korisnike M10 i M11!

Koje su obveze poljoprivrednika?

Poljoprivrednik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika, ispunjavati uvjeta za aktivnog poljoprivrednika za M11 i M13, obavljati poljoprivredne aktivnosti, upisati sve čestica poljoprivrednog zemljišta koje se koriste u ARKOD sustav i ostale propisane registre, upisati životinja u JRDŽ i ostale propisane registre, pravodobno podnošenje zahtjeva i popratne dokumentacije, ispunjavati minimalne zahtjeve, poštivati pravila višestruke sukladnosti na cjelokupnom gospodarstvu, omogućiti provedbe kontrole na terenu te svih drugih kontrola nadležnih tijela.

Nakon ulaska u sustav potpore, zahtjev za potporu kod M10 i M11 koje imaju petogodišnji obvezni period podnosi se svake godine. Sve tri mjere su dobrovoljne, a ulaskom u sustav potpore moraju se poštivati navedene obveze.

Tko je aktivni poljoprivrednik?

Aktivni poljoprivrednik je poljoprivrednik čije je poljoprivredno gospodarstvo upisano u Upisnik poljoprivrednika, koji obavlja poljoprivrednu aktivnost:

  • a) proizvodnju, uzgoj ili sadnju poljoprivrednih proizvoda, uključujući žetvu, mužnju, uzgoj rasplodnih životinja i držanje stoke ili
  • b) održavanje poljoprivrednog zemljišta u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj bez pripremnih radnji koje izlaze iz okvira uobičajenih poljoprivrednih metoda i mehanizirane obrade.

Što je višestruka sukladnost?

Višestruka sukladnost predstavlja niz pravila koje svaki poljoprivrednik pa tako i korisnici IAKS mjera, moraju poštivati na svojem poljoprivrednom gospodarstvu.

Višestruka sukladnost uključuje slijedeće elemente:

  • (a) propisani zahtjevi upravljanja su poljoprivredni standardi upravljanja propisani zakonodavnim okvirom Republike Hrvatske, odnosno obvezni zahtjevi kojih se mora pridržavati poljoprivredni proizvođač u obavljanju poljoprivredne djelatnosti na svom poljoprivrednom gospodarstvu;
  • (b) dobri poljoprivredni i okolišni uvjeti su minimalni uvjeti upravljanja na poljoprivrednim površinama, odnosno obvezni uvjeti kojih se mora pridržavati poljoprivredni proizvođač u obavljanju poljoprivredne djelatnosti na svim poljoprivrednim površinama u svom korištenju.

Izobrazba korisnika za M10 i M11

Izobrazba je obveza za sve korisnike M10 i M11. Nositelj ili član obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, odgovorna osoba ili voditelj proizvodnje na poljoprivrednom gospodarstvu obavezni su završiti izobrazbu, odnosno koristiti individualno savjetovanje ili sudjelovati u demonstracijskoj aktivnosti. Kroz izobrazbu se stječe znanje za kvalitetnu provedbu odabranih mjera.

Shvaćanjem smisla svake obveze jasniji je cilj za provođenje pojedine mjere, kao i krajnji učinak na okoliš u cjelini. Stečeno znanje će istovremeno doprinijeti izbjegavanju situacija kada zbog kršenja obveza dolazi do smanjenja ili uskraćivanja potpore. Izobrazba je besplatna i provodi je Savjetodavna služba.

Vođenje evidencije za korisnike M10 i M11

Vođenje evidencije je obvezno za sve korisnike M10 - Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene i M11 - Ekološki uzgoj. Način vođenja evidencije propisan je Pravilnikom o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu.

U evidencijski obrazac je potrebno unijeti sve tražene podatke, vodeći računa da se podaci vode za sve ARKOD parcele koje su prijavljene u jedinstvenom zahtjevu za pojedinu operaciju ili podmjeru. Također je bitno redovito unositi podatke, kako bi iz evidencije bilo jasno da se propisane obveze poštuju sukladno Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja.

Prilikom kontrole na terenu potrebno je pokazati popunjen obrazac evidencije (u papirnom ili elektronskom obliku). Korisnik će biti sankcioniran te će se umanjiti iznos potpore u slučaju da:

  • Obrazac ne postoji ili
  • Obrazac nije popunjen ili
  • Obrazac je nepotpun.

Uputa o vođenju evidencije sa propisanim obrascima za korisnike M10 i M11 dostupna je i u prilozima ispod teksta.

Foto: grigvovan/bigstockphoto.com


Dokumenti


Tagovi

Mjera 10 IAKS Mjera 11 Potpore ARKOD


Autor

Josip Vrbanek

Više [+]

Josip od 2011. godine sudjeluje u pripremi i izvedbi investicija privatnih poduzetnika te ima iskustva na više od 50 realiziranih projekata u sklopu programa ruralnog razvoja (IPARD i EAFRD) te vinske omotnice. Kada se ne bavi EU fondovima, pomaže obiteljskoj vinariji u kojoj je stekao stručno znanje i iskustvo u području vinogradarstva i vinarstva.


Partner

Georg d.o.o.

Ulica Divka Budaka 1D, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 4444 396, e-mail: info@georg.hr web: http://www.georg.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]