Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Slavonija
  • 05.02.2017. 13:30

Ministrica Žalac najavila objavu projekata

Ministrica Gabrijela Žalac najavila objavu projekata iz pet slavonskih županija u sklopu Projekta Slavonija.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
  • 3.128
  • 367
  • 0

Na posljednjem redovitom mjesečnom sastanku sa županima i čelnicima regionalnih razvojnih agencija krajem siječnja u Sisku, Gabrijela Žalac, ministrica regionanog razvoja i fondova Europske unije, predstavila je Projekt Slavonija za koji je istaknula da od velike važnosti za cijelu Hrvatsku, a posebice za pet slavonskih županija, za što je osigurano 2,5 milijardi eura, te je najavila skoru objavu popisa prihvaćenih projekata.

"Idući tjedan ćemo objaviti popis potpisanih ugovora na području pet slavonskih županija koje su obuhvaćene Projektom Slavonija. Pri tome ne umanjujem važnost svih ostalih županija jer novca ima stvarno dovoljno za sve krajeve Lijepe naše, a samo u ovoj godini plan nam je ugovoriti projekte u vrijednosti od 13 milijardi kuna", izjavila je ministrica Gabrijela Žalac.

Povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova

Iako je prošao tjedan u kojemu je ministrica Gabrijela Žalac najavila objavu popisa ugovora i projekata, valja očekivati kako će taj popis biti objavljen ovih dana i da će konačno javnost doznati o kojim se to projektima radi iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, a koji bi se trebali ostvariti do 2020. ili 2022.

Kako je nedavno pojasnio premijer Andrej Plenković odgovarajući na pitanje saborskog zastupnika SDP-a iz Osijeka Domagoja Hajdukovića o planu izvršenja i nositeljima Projekta Slavonija, ovaj projekt "uključuje izradu novog modela indeksa razvijenosti, ključnog i za povećanje apsorpcije sredstava iz EU fondova na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema".

Moguća suradnja i zajednički projekti

Ministrica Žalac je ovih dana u Vukovaru sudjelovala u razgovoru župana Vukovarsko-srijemskog, Bože Galića s izaslanstvom Ulma iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg, predvođenog gradonačelnikom Gunterom Czischom, gdje se također razgovaralo o projektima u tijeku, te o mogućim novim projektima i područjima suradnje i mogućnostima financiranja razvojnih projekata iz EU fondova.

Najveći zajednički projekt u tijeku je Transportno-logistički centar Vuka koji će biti multimodalni logistički centar za širu regiju u ovom dijelu istočne Europe, a u kojem će se odvijati niz aktivnosti vezanih uz prijevoz, logistiku i distribuciju robe. Projekt je prvo prijavljen i proveden u sklopu Strategije Europske unije za Dunavsku regiju, a potom je prijavljen u partnerstvu s Dunavskim uredom Ulm i prihvaćen na natječaju START EUSDR.

Do sada je izrađena studija Analiza tržišne prihvatljivosti projekta TLC Vuka, studija izvodljivosti, cost-benefit analiza, okvirni poslovni plan rada transportno-logističkog centra i izrađeno je idejno rješenje - u pripreme je do sada uloženo oko 100 tisuća eura.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


Tagovi

Slavonija Vlada Gabrijela Žalac Projekt Slavonija Centar Vuka Regionalni razvoj Međunarodna suradnja Fondovi Europska unija


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]