Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladišta
  • 14.07.2021. 14:30

Ministarstvo poljoprivrede: Pokreće se izgradnja skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice

Planirana financijska sredstva iznose ukupno 150 milijuna kuna, navode iz resornog ministarstva te otkrivaju da se brojni natječaji mogu očekivati i u drugim sektorima.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.582
  • 1.012
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede priprema objavu natječaja za izgradnju modernih skladišnih kapaciteta za žitarice i uljarice u 2021. godini.

Kako navode u priopćenju, planirana financijska sredstva predviđena za potpore iznose ukupno 150 milijuna kuna. Maksimalna potpora iznosit će tri milijuna eura, a predviđeni prihvatljivi korisnici su proizvođačke organizacije, organizatori proizvodnje (zadruge), te zajednički i/ili pojedinačni projekti poljoprivrednih gospodarstava.

Cilj je, kažu, osiguravanje stabilnosti tržišta žitarica i uljarica te smanjenje gubitaka proizvođača zbog nižih cijena.

Naime, hrvatski ratari susreću se s nedostatkom modernih skladišnih kapaciteta sa sustavima za prihvat, doradu, čišćenje i hlađenje, zbog čega odmah po žetvi prodaju svoje proizvode, i to uglavnom za izvoz. Navedeno stanje, ističu iz Ministarstva, može izazvati poremećaje na domaćem tržištu, stoga su u cilju rješavanja još jednog strukturalnog problema sektora, pristupili realizaciji novog ciljanog natječaja.

Brojni natječaji i u ostalim sektorima

I u sektoru voća i povrća postoji velika potreba za udruživanjem proizvođača te za ulaganjima u skladištenje i doradu, zbog čega je, podsjećaju, putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurana izgradnja i opremanje logističko distributivnih centara za voće i povrće u vrijednosti 610 milijuna kuna, a ovoga tjedna započinje i podnošenje zahtjeva za potporu iz Programa ruralnog razvoja putem Mjere 4 za podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada u sektoru voća, za što je osigurano 200 milijuna kuna.

Također, proizvođačima krumpira omogućena su ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju, nadogradnju i opremanje skladišnih kapaciteta za krumpir u vrijednosti odobrene potpore od 97,8  milijuna kuna, odnosno ukupne vrijednosti projekata veće od 156 milijuna kuna, kao odgovor na ukidanje zaštitnog sredstva klorprofama na razini Europske unije.  

Nadalje, kao reakcija na probleme u svinjogojstvu otvoren je natječaj za ulaganja u reprocentre u sektoru svinjogojstva, vrijedan 250 milijuna kuna, u obradi je 20 projekata ukupne vrijednosti veće od 410 milijuna kuna te je njihovom realizacijom planirano povećanje u svinjogojskoj proizvodnji za novih 20 tisuća krmača, odnosno realizacijom 80 posto projekata podići će se samodostatnost u ovom segmentu na 80 posto.

Putem Mjere 4 Programa ruralnog razvoja potiče se i prerada te povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, za koju je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na čak 462 milijuna kuna. "Pri čemu je jačanje proizvodnje veće dodane vrijednosti definiran kao jedan od prioriteta u nacrtu Strategije razvoja poljoprivrede do 2030. i Strateškog plana ZPP-a za razdoblje 2023.-2027.", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Skladišta Proizvođači žitarica Uzgoj uljarica Natječaj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]