Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priča o cekeru
  • 02.02.2022. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Milijun kuna za udruge koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora

Otvarajući izložbu Priče o cekeru, koja je dio projekta očuvanja i promicanja tradicije izrade cekera od kukuruzne komušine, ministrica je pozvala udruge da se jave na javni poziv.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 375
  • 92
  • 0

Javni poziv za financiranje programa i projekata udruga koje promiču poljoprivredu i vrijednost ruralnog prostora Republike Hrvatske za 2022. godinu, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Ukupna mu je vrijednost milijun kuna. 

"Ministarstvo podržava hvalevrijedne projekte poput 'Priče o cekeru', koji promoviraju dobrobit života na selu te su inovativni i stvaraju dodanu vrijednost", naglasila je ministrica Marija Vučković na otvaranju izložbe u Hrvatskoj kući Materina priča najavljujući novi programa financiranja projekata udruga. 

Priča o cekeru, navela je, ima višestruku važnost. Riječ je o sjajnom primjeru vrijednog hrvatskog suvenira prožetog maštovitim dizajnom, a koji nastaje od ostataka od poljoprivredne proizvodnje, uz korištenje prirodnih materijala i ručnu izradu bez utroška energije te promociju kulturne baštine ruralnih krajeva.

Naime, izložba je dio projekta očuvanja i promicanja tradicije izrade cekera od kukuruzne komušine, koja je biološki ostatak u poljoprivrednoj proizvodnji, a cilj manifestacije je promicanje poljoprivrede, vrijednosti ruralnog prostora i kulturne baštine, dok je ovakvo pletenje cekera stoljetna vještina i tradicija žena ruralnih prostora u Hrvatskoj.

Dosad je, stoji u priopćenju Ministarstva, Hrvatsku kuću Materina priča posjetilo čak 30 tisuća ljudi, a ove godine za sve je otvorena od 1. do 28. veljače. Autorica dizajna Mina Petra Petričec oblikovala je ceker kao ekološki uporabni suvenir s motivima narodnih nošnji, čiju vrijednost potvrđuju brojna priznanja i nagrade: Zlatna medalja na 1. Salonu inovacija u Bjelovaru, Grand Prix i Prva nagrada izložbe suvenira Kvarner Expo u Opatiji, Priznanje Suncokret ruralnog turizma, Zagreb 2020.

Javni poziv možete pronaći ovdje

"Pri izradi suvenira - cekera sudjeluju udruge, narodni umjetnici i obiteljska gospodarstva s područja cijele Hrvatske. Na taj način svi zajedno čuvamo i promičemo poljoprivredu, vrijednost ruralnih prostora, kulturnu baštinu i rukotvorstvo te jačamo žensko poduzetništvo i turističku ponudu", istaknula je predsjednica Udruge i autorica dizajna Mina Petra Petričec.

Danas sam imala čast i zadovoljstvo sudjelovati na otvaranju izložbe "Priča o cekeru", projekt očuvanja i promicanja...

Objavljuje Marija VučkovićUtorak, 1. veljače 2022.

Tagovi

Priča o cekeru Tradicija Javni poziv Promicanje poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!