• Potpore maslinarima
  • 17.01.2020. 16:30

Maslinari, kreće i treće podrazdoblje za potporu za privatno skladištenje

Treće podrazdoblje za podnošenje ponuda za potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja počinje 22. siječnja 2020., navode iz APPRRR-a.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 394
  • 26
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podsjeća ponuditelje za podnošenje ponuda za potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja da se sukladno Uredbi Komisije (EU) 2019/1882, 22. siječnja 2020. godine otvara treće podrazdoblje za podnošenje ponuda za natječajni postupak utvrđivanja iznosa potpore za privatno skladištenje maslinovog ulja koje traje do 27. siječnja 2020. do 12:00 sati.

Potrebne upute i obrasci za podnošenje prijava za natječajni postupak nalaze se ovdje.

Podsjećamo, Europska je komisija odobrila potporu za privatno skladištenje maslinovog ulja kako bi ublažila teško stanje na tržištu. Naime, velike zalihe i uzastopne dobre berbe stvorile su neravnotežu između ponude i potražnje na tržištu maslinovog ulja EU-a, uzrokujući drastičan pad cijena. 

Zbog viška nastalog nakon berbe 2018./19., cijene su tijekom posljednjih nekoliko mjeseci na španjolskom, grčkom i portugalskom tržištu bile posebno niske. Primjerice, cijena španjolskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja bila je sredinom listopada za 33% ispod petogodišnjeg prosjeka. Slično tome, cijena grčkog djevičanskog maslinovog ulja bila je 13,5% niža od petogodišnjeg prosjeka.

Maslinari, podnesite ponudu za potporu za privatno skladištenje ulja

Izuzetno visoke zalihe na razini EU, procijenjene na 859.000 tona za 2018./19. (od čega je čak 88% u Španjolskoj), u kombinaciji s prosječnom proizvodnjom koja se očekuje za 2019./20., prijeti dodatnim pritiskom na poljuljano tržište maslinovog ulja u EU. 


Tagovi

Potpora Skladištenje APPRRR Maslinari


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ideje za alat. Paleta i mašta ;)