Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korištenje zemljišta
  • 03.06.2016. 15:00

Manje papirologije o raspolaganju zemljištem

Poljoprivrednici su na zahtjevu za izravna plaćanja za 2016. prijavili korištenje državnog i šumskog zemljišta! Dodatna dokumentacija nije potrebna.

Foto: tpsdave/pixabay.com
  • 4.006
  • 200
  • 0

Poljoprivrednici na zahtjevu za izravna plaćanja za 2016. godinu mogu prijaviti korištenje državnog i šumskog zemljišta čak i ako za njega ne posjeduju dokumentaciju (pravo vlasništva ili posjeda), a tako je propisano Zakonom o poljoprivredi te je bitno da se takvo zemljište koristi u poljoprivredne svrhe.

Kako bi APPRRR regulirala status parcela državnog šumskog (pašnjaci) ili poljoprivrednog zemljišta koje su poljoprivrednici upisali u ARKOD da koriste, od njih je zatraženo da dostave dokaz da su pokrenuli postupak reguliranja statusa raspolaganja tim zemljištem, u skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Što u slučaju preklapanja parcela?

Zato jer u slučaju preklapanja ARKOD parcela, kada npr. dva poljoprivrednika tvrde da koriste isto zemljište, izravna plaćanja moći će ostvariti onaj koji ima ugovor o privremenom korištenju tog zemljišta. Ti ugovori se APPRRR-u moraju dostaviti kako bi se pravovremeno završile kontrolne aktivnosti prije isplate predujma izravnih plaćanja za 2016. godinu, što se planira za kraj ove godine.

Iz tog razloga APPRRR je poslala dopis na 6.611 poljoprivrednika čije se ARKOD parcele potencijalno nalaze na području državnog šumskog ili poljoprivrednog zemljišta s uputom o postupanju - da do 3. lipnja 2016. dostave dokumentaciju za zemlju koju koriste ili dokaz da su pokrenuli postupak za reguliranje statusa korištenja.

Poljoprivrednici nisu dužni dostaviti dokumentaciju o zemljištu

Međutim, s ciljem olakšavanja ove procedure poljoprivrednicima i pojednostavljenja postupaka, prošli je tjedan na razini nadležnih institucija uključenih u ovaj proces (APPRRR, Agencija za poljoprivredno zemljište, Hrvatske šume) dogovoreno da poljoprivrednici koji su dobili navedeni dopis nisu dužni APPRRR-u dostaviti gore navedenu dokumentaciju vezanu za zakup, već će njihove zahtjeve obraditi APZ i HŠ te do kraja listopada 2016. godine dostaviti APPRRR-u.

Foto: tpsdave/pixabay.com


Tagovi

APPRRR Poljoprivredno zemljište Šumsko Ugovor ARKOD


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer