AgroKlub.com

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Financiranje » Malim poljoprivrednicima 150 milijuna kuna za projekte!

Malim poljoprivrednicima 150 milijuna kuna za projekte!

Ruralni razvoj

Malim poljoprivrednicima 150 milijuna kuna za projekte!

Datum: 31.10.2017. 13:32

Kategorija:

Financiranje

Započelo je izdavanje odluka za 6.3.1.!

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju započela je s izdavanjem odluka o privremenoj raspodjeli sredstava poljoprivrednicima koji su se prijavili na natječaj 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Sve odluke o privremenoj raspodjeli sredstava Agencija će izdati tijekom ovog tjedna, a poljoprivrednici svoje odluke mogu preuzeti u AGRONET-u (na kartici "Odluke"), javljaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, na natječaj za male poljoprivrednike za koji je predviđeno ukupno 151.261.593,00 kuna (protuvrijednost od 20 milijuna eura), zaprimljeno je najviše zahtjeva za potporu od početka provedbe Programa ruralnog razvoja u Hrvatskoj. Ukupno je za 4.189 zahtjeva za potporu zatraženo 475 milijuna kuna. Sredstvima raspoloživim za sufinanciranje po ovom provedenom natječaju mogu se sufinancirati ukupno 1.334 poljoprivredna projekta.

Zaprimljeno najviše zahtjeva za potporu

Korisnici potpore po ovom natječaju su mala poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva od 2.000 do 7.000 eura, a visina potpore po poljoprivrednom gospodarstvu iznosi 113.389,50 kuna (protuvrijednost od 15.000 eura).

Tim sredstvima mali poljoprivrednici će financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore (vanjsku i unutarnju infrastrukturu) u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade.

Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda.

"Interes koji su mali poljoprivrednici iskazali za ovu mjeru pokazuje koliko je potencijala za poljoprivrednu proizvodnju u našim ruralnim područjima. Posebno me veseli što se oko 60% projekata koji će se financirati po ovom natječaju odnosi na Istru i Dalmaciju, koje su do sada bile slabo zastupljene u poljoprivrednim EU fondovima. Malim poljoprivrednicima moramo pomoći da postanu veći, a upravo ova mjera omogućava im unaprjeđenje gospodarstva i povećanje vrijednosti njihove proizvodnje, što je preduvjet za javljanje na druge izdašnije mjere iz Programa ruralnog razvoja RH", izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Veći dio projekata odnosi se na Istru i Dalmaciju

"Ovo je bio natječaj koji je proveden po starim procedurama i zato su poljoprivrednici mjesecima čekali na obradu njihovih projekata. Izmjenom i pojednostavljenjem procedura prijave i obrade projekata ubrzali smo povlačenje EU sredstava, a sljedeći natječaji za mjeru potpore malim poljoprivrednicima bit će raspisani upravo po tim novim pravilima pa će poljoprivrednici u roku od 90 dana dobiti rezultate na koje su do sada čekali i godinama", zaključio je Tolušić, prenose iz ministarstva.

Svim korisnicima čiji je zahtjev po ovom natječaju ocijenjen prihvatljivim bit će izdana odluka o privremenoj raspodjeli sredstava, a nakon provedbe svih postupaka propisanih člankom 23. stavkom 8. Pravilnika, Agencija za plaćanja će donijeti odluke o dodjeli sredstava odnosno odluke o odbijanju, nakon čega će objaviti Konačnu rang listu projekata. Više informacija o provedenom natječaju ovdje.

Foto: Bigstockhoto/mythja

Broj pregleda članka: 8030; Uspješnost članka: 740.5

Tagovi: Ruralni razvoj, Mali poljoprivrednici, Mjera 6, Odluke

Ključne riječi članka: malim, poljoprivrednicima, 150, milijuna, kuna, za, projekte, poljoprivrednici, natječaju, projekata, sredstava, odluke, poljoprivrednicima, potporu, milijuna, potpore, zahtjeva, ukupno, poljoprivrednih, malim, privremenoj, raspodjeli, ovom natječaju, raspodjeli sredstava, privremenoj raspodjeli, malim poljoprivrednicima, privremenoj raspodjeli sredstava, programa ruralnog razvoja


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!