Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarstvo poljoprivrede
  • 24.11.2019. 18:00

Malim OPG-ima na potpomognutim područjima dodijeljeno 7,4 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede na ovaj način pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama.

Foto: Pixabay/Dave Francis
  • 1.488
  • 152
  • 0

Malim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima dodijeljeno je 7,4 milijuna kuna. Naime, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, na natječaju za financiranje projekata u 2019. godini prema Programu za financiranje projekata lokalne infrastrukture i ruralnog razvoja na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina na područjima jedinica lokalne samouprave dodijeljeno je 7.424.845,00 kuna za 124 mala poljoprivredna gospodarstva.

"Ministarstvo poljoprivrede na ovaj način pomaže malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na potpomognutim područjima tradicionalno naseljenim nacionalnim manjinama u njihovu prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održivi razvoj i povećanje prihoda. Provođenje ovakvih mjera doprinosi smanjenju nezaposlenosti na ruralnom području i socio-ekonomskom osnaživanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina", objašnjavaju iz Ministarstva. 

Inače, kažu, Vlada Republike Hrvatske provodi nacionalne mjere za ostvarivanje ravnomjernog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske za razdoblje 2016.-2020. u sklopu koje je i financijska potpora za osiguravanje minimalnog standarda komunalne i socijalne infrastrukture. U to su uključeni i financijski instrumenti i bespovratne potpore poduzetnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji ne mogu sudjelovati u postojećim kreditnim linijama na područjima povratka prognanika te na područjima gdje tradicionalno žive i pripadnici nacionalnih manjina, a koja su demografski, ekonomski i socijalno oslabljena i značajno ispod prosjeka nacionalne razvijenosti.

Prijave na Natječaj s alokacijom od 7.500.000,00 kuna, raspoređenom na prve četiri skupine jedinica lokalne samouprave prema indeksu razvijenosti (potpomognuta područja), zaprimale su od 5. do 26. rujna 2019. godine, a odluku o dodjeli bespovratnih sredstava možete pogledati ovdje.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpomognuta područja Nacionalne manjine Natječaj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?