Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 6
  • 12.11.2016. 16:30

Mali uz Mjeru 6 postaju srednji!

Kroz mjeru 6.3 malim poljoprivrednicima do 2020. godine na raspolaganju je 265 milijuna eura. Iz Agencije za plaćanja poručuju kako je novi natječaj u pripremi.

Foto: bigstockphoto.com, Ilfede
  • 14.449
  • 1.472
  • 0

Razvojem obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava čuvaju se lokalni proizvodi te pospješuju tradicije i kulture. No, kako bi OPG-i bili konkurentni i opstali, potrebna su stalna ulaganja.

Jedna od potpora poljoprivrednicima u okviru Programa ruralnog razvoja je Mjera 6.3. koja omogućuje jednostavan put do 15.000 eura, bez puno papirologije, bankovnog jamstva i upisa u registar poreznih obveznika.

Jednostavan put do 15 tisuća eura

"Ono što poljoprivrednik mora zadovoljiti da bi se prijavio na ovu mjeru je prije svega da mora biti registriran u Upisnik poljoprivrednika, ali i pripadati ekonomskoj veličini između dvije i osam tisuća eura. Ekonomsku veličinu izračunava Savjetodavna služba, a obuhvaća je cijelo poslovanje gospodarstva, njegovi resursi i proizvodnja", govori Leticija Hrenković, bivša zaposlenica APPRRR.

Polovicu iznosa poljoprivrednici mogu dobiti odmah nakon što Agencija izvrši provjeru njihovog poslovnog plana. Drugi dio isplaćuje se naknadno po završetku svih predviđenih aktivnosti.

Dosad isplaćeno 40 milijuna kuna prve rate

Mjera 6.3. obuhvaća kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena, sadnog materijala, poljoprivredne mehanizacije, izgradnju i opremanje objekata u svrhu proizvodnje ili prerade. U prihvatljive troškove ulazi podizanje i rekonstruiranje postojećih nasada, uređenje te zakup zemljišta. Agencija je dosad odobrila gotovo tisuću projekata malih poljoprivrednika i isplatila oko 40 milijuna kuna prve rate.

Navodnjavanje voćnjaka na solarnu energiju

Damir Vinković iz Požege prijavio je poslovni plan u kojem je naveo navodnjavanje voćnjaka upotrebom panela i sunčeve energije te kupnju zemljišta i sadnica oraha. Za dobivanje potpore bila je presudna veličina gospodarstva, razvijenost područja kao i dodatni bodovi zbog upotrebe obnovljivih izvora energije.

"Ovaj projekt koji država daje nije beznačajan. To je 115.000 kuna, za moje poljoprivredno gospodarstvo koje je malo, sad imam svega desetak hektara zemlje, to su dosta značajna sredstva i ne znam kad bi mogao ići u navodnjavanje voćnjaka na pogon sistema na solarnu energiju. To je ipak investicija koja košta 35.000 kuna", govodi Damir.

Naš sugovornik priznaje kako si je novim ulaganjem osigurao povećanje proizvodnje jabuka više klase i kvalitete, a time ujedno i dohotka u voćnjaku. "Ja sam i dosad navodnjavao voćnjak, ali koristeći pumpu na benzin i to je bilo nekih 300, 400 litara benzina godišnje jer se treba početi navodnjavati već u šestom mjesecu te u sedmom, osmom, devetom mjesecu, a vi znate da je prošla godina bila da dva mjeseca nije pala ni kap kiše. Ono što je palo, to je bilo beznačajno za voćnjak".

Novi natječaj u pripremi

"Na ovaj način ja već u petom mjesecu, šestom, mogu uključiti sistem da radi. Napravim timer koji će mi uključivati i isključivati sistem, ovisi o kapacitetu bunara i podzemnog stanja vode i ja sam tri, četiri mjeseca riješio navodnjavanje iz svog bunara".

Kroz mjeru 6.3 malim poljoprivrednicima do 2020. godine na raspolaganju je 265 milijuna eura. Iz Agencije za plaćanja poručuju kako je novi natječaj u pripremi. Sve informacije o mjeri 6.3 Programa ruralnog razvoja nalaze se na internetskoj stranici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: bigstockphoto.com, Ilfede


Tagovi

Leticija Hrenković Mjera 6 Dohodak OPG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰