Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zagorje-Sutla
  • 31.03.2019. 15:00

LAG Zagorje-Sutla: Jačanje uloge mladih i žena te održivi razvoj ruralnih sredina

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Zagorje-Sutla.

Foto: LAG Zagorje-Sutla
  • 838
  • 117
  • 0

Lokalna akcijska grupa Zagorje – Sutla (LAG Zagorje – Sutla) nastala je sredinom 2015. godine spajanjem dva LAG-a, LAG-a Zagorje i LAG-a Sutla. LAG Zagorje – Sutla obuhvaća ukupno 11 jedinica lokalne samouprave na površini većoj od 439 km2 s više od 44 tisuće stanovnika. Uključuje 3 grada, Pregradu, Klanjec i Zabok te 8 općina: Sveti Križ Začretje, Krapinske Toplice, Kraljevec na Sutli, Hum na Sutli, Desinić, Kumrovec, Tuhelj i Zagorska Sela. Područje LAG-a nalazi se u sjevernom dijelu Hrvatske. Jedinice lokalne samouprave, članice LAG-a, administrativno pripadaju Krapinsko-zagorskoj županiji, a područje predstavlja 35,72% teritorija Krapinsko-zagorske županije.

Uspješnom prijavom na podmjeru 19.1. Programa ruralnog razvoja LAG je izradio Lokalnu razvojnu strategiju kroz koju je osigurao ukupno 8.943.096,33 HRK za područje LAG-a i provedbu podmjera 19.2., 19.3. i 19.4. Do sada je LAG raspisao tri LAG natječaja. Na natječaju za TO 1.3.2. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava” odabrano je 16 projekata koji su svi potvrđeni od strane APPRRR-a te su u fazi provedbe. Ukupno je malim poljoprivrednim gospodarstvima dodijeljeno 240.000 €. Odlukom Upravnog odbora od 12. ožujka odabrano je 10 projekata na LAG natječaju za TO 3.1.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” za koje ukupni iznos dodijeljene potpore iznosi 356.000 €.

Rapisana tri LAG natječaja 

Trenutno je otvoren natječaj za TO 1.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ s alokacijom u iznosu od 105.000 €. Kroz ova tri natječaja LAG je raspisao 80% ukupne alokacije za podmjeru 19.2. Do srpnja ove godine planiramo prijaviti i projekt suradnje u okviru podmjere 19.3. na kojem radimo s još 5 LAG-ova sjeverozapadne Hrvatske, a bavit će se inovativnim pristupom i međusektorskom suradnjom u području ruralnog turizma.

Uz provedbu mjere 19 Programa ruralnog razvoja te savjetovanje i podršku lokalnim dionicima u prijavi na otvorene natječaje, LAG je intenzivno radio na projektima koji se financiraju iz drugih izvora kao što su Europski socijalni fond, Erasmus+, Europa za građane i drugi. U tim projektima LAG u pravilu sudjeluje kao partner članicama LAG-a te drugim udrugama i institucijama, pri čemu ističe Mrežu udruga Zagor s kojom ima odličnu partnersku suradnju na brojnim projektima. Kroz te projekte LAG indirektno doprinosi provedbi Lokalne razvojne strategije radeći na osnaživanju, socijalnom uključivanju i participaciji ranjivih grupa u razvoju lokalne zajednice te uspostavljanju novih lokalnih i međunarodnih suradnji s ciljem jačanja provedbe načela CLLD-a na području LAG-a.

Kroz projekt „VolontirAJMO – jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za volontiranje“ koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda LAG se bavio razvojem volonterstva i jačanjem kapaciteta organizatora volontiranja te osvještavanjem važnosti volonterstva kao resursa razvoja ruralnih područja. U 2018. godini je kroz volonterski program LAG-a pod nazivom #ajmoLAG održano 8 volonterskih akcija u kojima je sudjelovalo 126 volontera i volonterki. LAG je iz vlastitih sredstava, te uz podršku članova LAG-a iz gospodarskog sektora, nastavio provoditi program i nakon završetka projekta te će u 2019. godini biti provedeno 9 volonterskih akcija i to usmjerenih na djecu i mlade. LAG očekuje da će u akcijama sudjelovati 100 volontera i volonterki.

Povećanje participacije mladih u ruralnim zajednicama

Mladi sudjeluju u mnogim projektima LAG-a i to s ciljem povećanja participacije mladih u ruralnim zajednicama. Kroz projekte LAG želi pokazati da mladi nisu budućnost već sadašnjost ruralnih područja te da moraju imati svoj glas u donošenju odluka i razvoju zajednice. LAG je do sada provodio projekt “Mladi, a tako ravnopravni” koji je za cilj imao jačanje razumijevanja ravnopravnosti spolova među mladima, te su u tijeku dva projekta usmjerena mladima. Projekt “Mladi u Centru: jačanje dijaloga mladih i donositelja odluka na lokalnoj razini” doprinosi uključivanju mladih u procese donošenja odluka i oblikovanja politika za mlade putem strukturiranog dijaloga te pruža priliku za konkretno poboljšanje položaja mladih u lokalnim zajednicama.

Projekt se financira u okviru programa Erasmus +. Kroz projekt “Uzmi pare i napravi nešto za mlade: Participativnim proračunom do aktivnog sudjelovanja mladih u lokalnoj zajednici”, kojeg je podržalo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, LAG će pilotirat prve participativne proračune za mlade u Hrvatskoj i to u sva tri grada s područja LAG-a što je praksa koju poznaje nemali broj gradova u EU. Do sada je kroz ove projekte bilo uključeno više od 100 mladih. Trenutno je u procesu ugovaranja projekta “Budućnost počinje danas: jačanje znanja i vještina mladih za izgradnju održivih lokalnih zajednica” koji će se financirati u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, a u kojem sudjeluje kao partner. Cilj projekta je pridonijeti održivom razvoju lokalne zajednice te poticati ekonomsku i socijalnu koheziju kod mladih kroz neformalno obrazovanje i volontiranje.

Uz mlade, fokus rada LAG-a bio je i na jačanju kapaciteta žena za poduzetništvo. Projekt „Mreža poduzetnica“ podupire Krapinsko-zagorska županija te ga provodi od 2017. godine. LAG planira kroz godinu projekt za jačanje poduzetničkih vještina žena i njihovom umrežavanju. Do sada u projektnim aktivnostima sudjelovalo gotovo 50 postojećih ili potencijalnih poduzetnica. U 2019. godini LAG planira umrežavanje poduzetnica kroz suradnju s drugim udrugama proširiti i izvan Zagorja.

LAG je radio i na socijalnom uključivanju žena 55+ kroz kulturu i umjetnost. Projekt „#Za BITI +54_Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda te se provodi do kolovoza 2019. godine. Do sada je s područja našeg LAG-a u projektu sudjelovalo 45 žena starijih od 55 godina koje izuzetno pozitivno ocjenjuju projekt. Kroz provedbu projekta LAG je dodatno ojačao suradnju s knjižnicama i muzejem. Projekt je ukazao i na važnost ulaganja u kulturno-umjetničke aktivnosti u ruralnim područjima kao alata socijalnog uključivanja. U svrhu jačanja socijalnog uključivanja i povećanje zapošljivosti žena provodit će se projekt Jednake mogućnosti u svijetu rada i procesu zapošljavanja “Žene biraju novu šansu” koji se financira iz Europskog socijalnog fonda, a u okviru poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“.

Povećanje zapošljivosti žena 

Korisnice projekta su dugotrajno nezaposlene žene i žene koje trebaju pravnu pomoć u ostvarenju svojih radnih i socijalnih prava. Kroz projekt žene će se imati priliku usavršavati se za eko poljoprivrednice i vođenje OPG knjigovodstva te će biti razvijen program usavršavanja u području aromaterapije, a moći će dobiti i savjetovanje za pokretanje OPG-a kao i edukaciju za izradu poslovnog plana OPG-a.

Zaposlenice LAG-a se kontinuirano usavršavaju i umrežavaju kako na nacionalnoj, tako i međunarodnoj razini. Od ove godine s partnerima iz 7 zemalja LAG provodi projekt „#EuSAVE – Europska građanska akcija za pametna povijesna sela“, koji je financiran iz programa „Europa za građane“. Cilj projekta je uspostaviti i potaknuti suradnju među ruralnim područjima u EU, razmijeniti dobre prakse i znanja za pametni, održivi i inkluzivni rast lokalnih zajednica te potaknuti građane na sudjelovanje u demokratskom životu i kreiranju lokalnih razvojnih strategija. Sastanak partnera u Hrvatskoj održat će se u Kumrovcu, u rujnu ove godine. Uz to, LAG je sudjelovao i na nizu edukacija u organizaciji Leader mreže Hrvatske čija smo članica, kao i na 2. Hrvatskom ruralnom parlamentu u Svetom Martinu na Muri te studijskim putovanjima. Tako je sudjelovao i na studijskom putovanju u Portugal u organizaciji udruge DOOR u okviru projekta “Moj okoliš, moja budućnost!” te “Democracy Reloaded Study Visit”, također u Portugalu, u organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU.

Vizija Lokalne akcijske grupe Zagorje – Sutla je da je LAG Zagorje – Sutla prostor participacije javnog, privatnog i civilnog sektora koji omogućuje kvalitetan život stanovnika uz poticanje kreativnosti, inovativnosti i socijalne pravednosti. U četiri godine aktivnog djelovanja LAG-a pokazano je da posjeduje znanje i energiju za realizaciju vizije i ciljeva lokalnog razvoja te s optimizmom gleda u sljedeće programsko razdoblje u kojem će kroz naučene lekcije uz, višeizvorsko financiranje LAG-ova doći do novog zamaha u razvoju ruralnih područja.

Više o radu LAG-a možete saznati ovdje


Tagovi

LAG LAG Zagorje-Sutla Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]