Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Zagora
  • 23.03.2019. 16:30

LAG Zagora: Do kraja ožujka objava drugog natječaja za tip operacije 3.1.1.

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Zagora.

Foto: LAG Zagora
  • 976
  • 67
  • 0

Lokalna akcijska grupa Zagora (LAG Zagora) osnovana je u veljači 2015. godine te je najmlađi LAG na području Splitsko-dalmatinske županije. Djeluje na području 41 naselja koja čine pet jedinica lokalne samouprave, Općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć. Trenutno broji 28 aktivnih članova iz javnog, gospodarskog i civilnog sektora.

Djelovanje LAG-a Zagora zasniva se na promicanju, razvijanju i jačanju održivog rasta i razvoja područja koje obuhvaća LAG Zagora, a koja se realiziraju na LEADER-CLLD principu putem razvoja i jačanja prepoznatljivog identiteta područja obuhvata, korištenjem svih komparativnih prirodnih, gospodarskih, kulturnih, socio-demografskih prednosti i resursa, te razvojem i jačanjem izravno uključenih ljudskih potencijala.

S ciljem financiranja pripremnih radnji i istraživanja lokalnog područja LAG-a Zagora u svrhu izrade lokalne razvojne strategije za razdoblje 2014.-2020., tijekom 2015. godine LAG Zagora je aplicirao na javni natječaj Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-a iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. za Mjeru 19 – "LEADER-CLLD“ podmjeru 19.1. – "Pripremna pomoć“, za koju je dobio Odluku o dodjeli sredstava Europskog fonda za poljoprivredni razvoj u iznosu od 344.941,36 kn. Sredstva su bila namijenjena pripremi i izradi Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2014.-2020. za ruralno područje općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć.

Do kraja godine objava triju natječaja 

Tijekom 2016. godine LAG Zagora je aplicirao na javni natječaj Ministarstva poljoprivrede i APPRRR-a za Podmjeru 19.2. „Provedba operacija unutra CLLD strategije“, Podmjeru 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“ i Podmjeru 19.4. „Tekući troškovi i animacija“ u okviru Mjere 19 „LEADER – CLLD“ Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., s ciljem realizacije razvojnih projekata dionika na području LAG-a Zagora u razdoblju 2014.-2020. Dobivena sredstva u iznosu od 8.241.667,01 kn, sukladno odobrenoj Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a Zagora za razdoblje 2014.-2020. namijenjena su nizu prepoznatih poljoprivrednih i dodatnih/povezanih djelatnosti (turizam, ugostiteljstvo, tradicionalni obrti i zanati, …) te manjim, javnim infrastrukturnim zahvatima i opremanjima koji će pripomoći u procesima poboljšanja uvjeta života i rada na ruralnim područjima općina iz obuhvata LAG-a Zagora.

Nastavno akcijskom i provedbenom planu, LAG Zagora 11. lipnja 2018. godine objavio prvi LAG Natječaj za tip operacije 1.1.3. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ iz LRS LAG-a Zagora za razdoblje od 2014. do 2020., u ukupnom iznosu od 2.216.790 kn. Na Natječaj je pristigla 21 projektna prijava, od kojih je administrativnu kontrolu zadovoljilo njih 20. LAG Zagora izdao je Odluke o odobrenju 20 projekata na LAG razini koncem 2018. godine.

Do kraja ožujka 2019. godine objavit će se II. LAG Natječaj za provedbu tipa operacije 3.1.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo“. Natječajem će se dodijeliti potpora u ukupnom iznosu od 388.950,00 EUR, a do kraja 2019. godine očekuje se raspisivanje: III. LAG Natječaja za TO 1.1.2 „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ te IV. LAG Natječaja za TO 2.2.1 „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“.

Uzgajivači koka hrvatica 

LAG aktivno sudjeluje u unapređenju i promicanju ruralnog poduzetništva i drugih ruralnih programa, te pruža savjetodavnu i edukativnu potporu u pripremi i izradi projektne dokumentacije subjekata koji djeluju u okviru LAG-a. U okviru stručnih edukacija i animacijskih aktivnosti (osobito usmjerenih na poljoprivredu i ruralni razvoj), LAG organizira i događanja na kojima se predstavljaju lokalni i OPG-ovi s područja Dalmatinske zagore. Tako se od osnutka LAG-a Zagora u Dugopolju održava gastro večer na kojoj se gostima predstavljaju uzgajivači autohtone peradi iz slobodnog i ekološkog uzgoja i povezana poljoprivredna gospodarstva s područja općine Dugopolje, Cetinske i Imotske krajine.

Veliki dio uzgajivača koka hrvatica s područja Dalmatinske zagore ujedno su i hrvatski branitelji čime je ostvarena dobra suradnja i s udrugama ovih socijalno isključenih/depriviranih skupina. Ovakve manifestacije redovito su praćenje stručnim edukacijama i usavršavanjima za poljoprivrednike koje organizira LAG Zagora u suradnji s nadležnim institucijama. Tako je u lipnju 2018. godine u Dugopolju održano besplatno „Strukovno osposobljavanje za poljoprivrednike pod nazivom Peradarstvo“ iz tipa operacije 1.1.2. Osposobljavanje je organizirala HPŠSS MP uz domaćinstvo LAG-a Zagora. Događanja poput ovog potiču održivi razvoj i povezivanje turizma i poljoprivrede te održivog razvoja malih lokalnih zajednica u dalmatinskom zaleđu.

Sukladno dobroj suradnji s drugim LAG-ovima i LEADER mrežom Hrvatske, LAG-a Zagora je na svom području suorganizirao radionicu LMH za udruge i savjete mladih s područja LAG-a Zagora s ciljem upoznavanja mladih s urbanom CLLD metodologijom, povezivanjem s urbanim CLLD skupinama u zemljama EU, te načinima financiranja udruga i klubova mladih iz fondova EU. Nastavno prenesenim znanjima i iskustvima stečenim na edukacijama ovakve vrste, tijekom 2018. godine LAG Zagora ostvario je potporu Agencije za mobilnost i program EU u kunskoj protuvrijednosti od 16.350 EUR za provedbu ERASMUS + projekta pod nazivom “Game of Stones”.

Održivo korištenje prirodne i kulturne baštine

U periodu od 16. do 23. kolovoza 2018. godine na području LAG-a Zagora okupilo se 30 mladih u dobi 18-30 godina iz 5 partnerskih organizacija: LAG LEADER Sepra iz Hamine (Finska), YOUth Connect iz Torina (Italija), The Yellow House iz Liverpoola (UK), TDM 2000 Malta iz Naxara (Malta) te LAG-a Zagora. Cilj projekta bio je: stjecanje znanja iz područja zaštite, valorizacije, promocije i održivog korištenja prirodne i kulturne baštine timskim radom u multikulturalnom i multietničnom okruženju uz korištenje suvremenih inovativnih tehnologija.

Više informacija o LAG-u Zagora možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG LAG Zagora Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/