Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Slavonska ravnica
  • 05.01.2019. 18:00

LAG Slavonska ravnica: Do razvoja kroz Mjeru 19 i OPGenije

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Slavonska ravnica.

Foto: LAG Slavonska ravnica
  • 530
  • 35
  • 0

LAG "Slavonska ravnica“ osnovana je na inicijativu 11 općina (Bukovlje, Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Gundinci, Klakar, Oprisavci, Sikirevci, Slavonski Šamac, Velika Kopanica i Vrpolje) te dionika civilnog i gospodarskog sektora na osnivačkoj skupštini koja je održana 06.09.2013. godine u Općini Vrpolje. Područje koje pokriva LAG u čijem se sastavu nalaze istoimene općine predstavlja zaokruženu geografsku cjelinu sa sličnim prirodnim i povijesnim karakteristikama, no prvenstveno ih povezuje želja za zajedničkim ciljem postizanja održivog i integriranog razvoja cjelokupnog područja koje se proteže na 501,76 km2 i čine 44 naselja sa 9.727 kućanstava i ukupno 32.463 stanovnika.

LAG "Slavonska ravnica“ nalazi se u istočnom dijelu Brodsko-posavske županije, odnosno u najjužnijem dijelu Slavonske nizine, i svojim istočnim položajem, graniči s Vukovarsko – srijemskom županijom (općinom Babina Greda i općina Ivankovo), a na zapadu s gradom Slavonski Brod. Na sjeveru se prostire dužinom granice Osječko-baranjske županije (gradom Đakovo i općina Trnava), a južna granica mu je rijeka Sava koja je granica između Republike Hrvatske i Republike Bosne i Hercegovine (područjem entiteta: Republika Srpska)

Provedba Mjere 19

LAG je pravna osoba sa usvojenim statutom, definiranim ciljevima i usvojenom lokalnom razvojnom strategijom te mogućnošću da novi zainteresirani dionici mogu lako pristupiti. Osim statuta temeljni dokument je i lokalna razvojna strategija (LRS) LAG-a čija provedba u svrhu razvoja LAG područja provodi raspisivanjem LAG natječaja i odabirom projekata na svom području. Osim raspisivanja LAG natječaja i odabira projekata, LAG provodi savjetovanja, usavršavanja te informiranje stanovnika o programima i projektima te korištenju potpora i iz drugih EU fondova.

Razvojna vizija područja LAG-a "Slavonska ravnica“ usklađena je prvenstveno s ciljevima LEDAER/CLLD-a i međusektorskim ciljevima kojima se želi doprinijeti svim fokus područjima Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije na razini ukupnog djelovanja LAG-a, kao i provedbi Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Temeljem dugotrajnih konzultacijskih procesa kako sa članovima tako i sa širom javnosti, LAG "Slavonska ravnica“ odlučio se za nekoliko prioritetnih, općih ciljeva LRS, a to su prvenstveno:

  • Povezivanje tradicije i inovativnosti u razvoju novih proizvoda i usluga kojima se planira doprinijeti povećanju svijesti stanovništva i razvojnih dionika o značaju nasljeđa razvoj proizvodne, turističke i rekreacijske ponude zasnovane na održivom korištenju kulturno-povijesne, tradicijske i prirodne baštine razvoj međusektorskog i strukovnog povezivanja u razvoju proizvoda i usluga te razvoj društvene i komunalne infrastrukture.

Očekivani učinci općih ciljeva su prvenstveno: jačanje prepoznatljivosti područja, jačanje svijesti stanovnika i razvojnih dionika o vrijednosti ovog prostora, doprinos općem gospodarskom razvoju te doprinos općem povećanju kvalitete života na području LAG-a.

LAG "Slavonska Ravnica“ do danas je samostalno i u partnerstvu proveo i provodi sljedeće projekte:

  1. Podmjera 19.1. »Pripremna pomoć«, Mjera 19 »LEADER – CLLD« iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. koja je imala za opći cilj stvaranje partnerstva između predstavnika javne i socio –gospodarske interesne skupine koje obuhvaća površinu ruralnog područja 11 jedinica lokalne samouprave i čine cjelinu LAG „Slavonska Ravnica“ s namjerom povezivanja i izrade, te pripremu provedbe LRS. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 482.922,10 kuna.
  2. Provedba javnih radove za dvije osobe za koje je dobiveno 100% financiranje u trajanju od 6 mjeseci, a koji su i danas zaposleni na neodređeno vrijeme. Ukupna vrijednost potpore iznosila je oko 20.000,00 kuna.
  3. LAG koristi i mjeru aktivne politike zapošljavanja gdje svi zaposlenici imaju potpisane ugovore na neodređeno vrijeme kroz “Garanciju za mlade” gdje je poslodavac oslobođen plaćanja doprinosa u iznosu od 17,5% za svakog zaposlenika što LAG-u kao poslodavcu snižava troškove rada za zaposlenike. Ukupna vrijednost smanjenih troškova je više od 1.500.00 kuna mjesečno.
  4. Podmjera 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije, Mjera 19 "LEADER – CLLD" iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014 – 2020 koja ima opći cilj provesti LRS raspisivanjem natječaja i dodjeljivanjem financijskih sredstava javnim, civilnim i gospodarskim subjektima kako bi doprinijeli razvoju ruralnog područja u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije. Ukupni iznos projekta: 8.592.386,67 kuna.
  5. Partner na Projektu OPGenije, Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku) koji ima opći cilj jačanje stručnih znanja te unaprjeđenje postojećih vještina nezaposlenih osoba pripadnika marginaliziranih skupina kroz obrazovanje odraslih kako bi bili što konkurentniji na tržištu rada tj. omogućiti unaprjeđenje poslovnih vještina za 30 nezaposlenih osoba "Opći poljoprivredni tehničar“ ili "Agroturistički tehničar“ te provedbu edukacije Digitalni marketing i Poslovni plan za poljoprivrednike kako bi bili konkurentniji na tržištu rada ili mogli pokrenuti svoj vlastiti posao u sektoru poljoprivrede i turizma. Ukupni iznos projekta: 1.500.000,00 kuna.

Više o LAG-u možete vidjeti ovdje.


Tagovi

LAG LAG Slavonska ravnica Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo