Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Sjeverozapad
  • 23.12.2018. 12:00

LAG Sjeverozapad: važnost održive poljoprivredne proizvodnje i lokalno proizvedene zdrave hrane

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Sjeverozapad.

Foto: LAG Sjeverozapad
  • 224
  • 18
  • 0

Prostor Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad je ekološki očuvano i razvijeno ruralno područje izazova i mogućnosti, čija mreža agro-turističke i gospodarske infrastrukture definira jedinstvenu i dinamičnu regiju.

Područje LAG-a Sjeverozapad obuhvaća 14 jedinica lokalne samouprave u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije – gradove Ivanec, Lepoglava i Varaždin te općine: Bednja, Beretinec, Cestica, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica. Ovo područje od 620 četvornih kilometara, na kojem se susreću posljednji obronci Alpa s Dinaridima i velikom Panonskom nizinom, kroz koju protječu rijeke Drava, Bednja i Plitvica, kraj je iznimnih krajobraznih ljepota te posebno vrijedne prirodne i kulturno – povijesne baštine.

Očuvana bioraznolikost, povoljni geografski preduvjeti za diverzifikaciju poljoprivredne proizvodnje, dobra prometna povezanost, očuvana kulturna i tradicijska te izgrađena suvremena cestovna infrastruktura i energetska mreža visokog kapaciteta pružaju niz razvojnih mogućnosti na cijelom području LAG-a Sjeverozapad.

Jedinstvene prirodne ljepote i znamenitosti 

Na području LAG-a Sjeverozapad mogu se naći i jedinstvene prirodne ljepote i zanimljivosti kao što su fosilni vulkani, spilje koje otkrivaju tajnu o našim davnim precima, nalazišta poludragog kamena, obale rijeka na kojima se ispire zlato, parkovi prirode, lovišta i perivoji koji svjedoče o sjaju prošlih vremena. Jedinstveni ugođaj starih dvoraca i kurija, baroknih crkava i samostana, vrhunske kulturne priredbe, atraktivni međunarodni festivali i prepoznatljiva gastronomija, s ponudom ukusne i zdrave hrane lokalnih proizvođača, koja je zaštićena oznakom izvornosti, tek su dio razvojnog potencijala ovoga kraja, koji je definiran Lokalnom razvojnom strategijom usvojenom 2016. godine.

Lokalna razvojna strategija prostor LAG-a Sjeverozapad vidi kao ekološki očuvano i razvijeno ruralno područje izazova i mogućnosti, čija mreža agro-turističke i gospodarske infrastrukture definira jedinstvenu i dinamičnu regiju. Kroz održivi razvoj, prostor LAG-a Sjeverozapad preobrazit će se u dobro prometno povezanu regiju zdrave hrane, pića i zelene industrije te prepoznatljivo prirodoslovno, kulturno, ruralno, gastronomsko, hodočasničko i sportsko-rekreacijsko turističko odredište, koje pruža niz mogućnosti za ostanak i ugodan život stanovništva te za uspješan, održivi razvoj.

Ova razvojna vizija područja LAG-a – Sjeverozapad nastala je kroz partnerske odbore s mnogim dionicima razvoja, kako bi se osigurao cjeloviti i ravnomjerni razvoj svih dijelova LAG-a s naglaskom na optimalno korištenje prirodnih bogatstava i kulturnog naslijeđa. LAG Sjeverozapad je za ostvarivanje svoje razvojne vizije i njenih ciljeva odabrao mjere iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. koje se odnose na restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, potporu razvoju malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima te na ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, koje uključuju slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Odobrena sredstva u iznosu od 9,5 milijuna kuna

Za provedbu Lokalne razvojne strategije LAG-u Sjeverozapad odobrena su sredstva potpore u ukupnom iznosu od 9,5 milijuna kuna. Od svojih početaka, koji sežu u 2010. godinu, LAG Sjeverozapad je proveo niz aktivnosti koje su bile usmjerene prema podizanju svijesti stanovnika s područja LAG-a o funkciji i značaju LEADER pristupa te mogućnostima financiranja projekata iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR).

LAG je za svoje članove organizirao nekoliko studijskih putovanja u razvijena europska ruralna područja, kakva su primjerice austrijski Vulkanland ili Gradišće, odnosno, sjeverni dio Republike Slovenije, gdje su im prezentirani primjeri dobre prakse, koja je uloga LAG-ova u ruralnom razvoju te kako učinkovito iskoristiti sredstava Europske unije za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. LAG je organizirao i niz radionica, na kojima je zainteresirana javnost bila upoznata s mogućnostima financiranja projekata, koje se nude u Republici Hrvatskoj, od lokalne do nacionalne razine. LAG Sjeverozapad je među lokalnim stanovništvom prepoznata institucija koja dnevno pruža savjetodavnu uslugu vezanu uz mogućnosti ostvarenja njihovih privatnih inicijativa i projekata, te se brine za podizanje kvalitete života svih građana na području LAG-a.

U svrhu provedbe svoje Strategije, LAG Sjeverozapad do sada raspisao dva natječaja za mala poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne samouprave na svom području. Tako je odlukom Upravnog odbora, 21. ožujka 2018. godine, raspisan natječaj za TO 6.3.1. koji je bio namijenjena malim poljoprivrednim gospodarstvima ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura upisanima u Upisnik poljoprivrednika. Za provedbu ovog natječaja planirano je 2.599.900,00 kuna, a tim sredstvima financirat će se 23 projekta malim poljoprivrednim gospodarstvima s područja LAG-a Sjeverozapad. Potpora, u iznosu od 15.000 eura, će biti dodijeljene u obliku bespovratnih financijskih sredstava koja su namijenjena za modernizaciju i unapređenje procesa rada i poslovanja te za povećanje proizvodnih kapaciteta.

Natječaji za tip operacije 6.3.1. i 7.4.1.

Kako bi prvi natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., bio što uspješnije proveden, LAG je organizirao brojne animacijske aktivnosti, među kojima svakako valja istaknuti niz radionica koje su organizirane u Beretincu, Petrijancu, Cestici i Maruševcu, na kojem je potencijalnim prijaviteljima predstavljen TO 6.3.1. Nakon provedenog natječaja, LAG je organizirao i dvije radionice za korisnike koji su dobili odluku o odabiru projekta na LAG natječaju za TO 6.3.1.

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad objavila je 15. listopada 2018. godine i LAG natječaj za TO 7.4.1. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Ukupni iznos raspoloživih sredstava po ovom natječaju LAG-a Sjeverozapad iznosi 3.528.000,00 kuna, a visina potpore po nositelju projekta iznosi najviše 252.000,00 kuna.

LAG Sjeverozapad za svoje članove redovno organizira i besplatno predstavljanje na sajmovima i drugim turističko – gospodarskim priredbama, pri čemu se opetovano naglašava važnost održive poljoprivredne proizvodnje i lokalno proizvedene zdrave hrane. Kako bi što uspješnije obavljali svoje zadaće vezane uz ruralni razvoj, zaposlenici i članovi LAG-a Sjeverozapad redovito sudjeluju i u programima stručne edukacije, u zemlji i inozemstvu.

LAG Sjeverozapad pripremio je i tri projekta vezano uz teme zajedničkog ekonomskog prostora, zajedničke poljoprivredne politike i okoliša te zajedničkog kulturnog i turističkog prostora, koji će biti prijavljeni na TO 19.3.2.

Više o LAG-u Sjeverozapad pogledajte ovdje.


Tagovi

LAG LAG Sjeverozapad Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs