Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG
  • 17.11.2022. 09:00
  • Varaždinska, Trakošćan

LAG-ovima u novom programskom razdoblju ZPP-a osigurano više sredstava

U hotelu Trakošćan održana je trodnevna radionica za predstavnike LAG-ova o izradi lokalnih razvojnih strategija te Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike 2023.- 2027.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.503
  • 130
  • 0

Predstavnici 54 lokalnih akcijskih grupa sudjelovali su na trodnevnoj radionici Ministarstva poljoprivrede gdje su razgovarali o stanju provedbe Mjere 19, izradi lokalnih razvojnih strategija LAG-ova za razdoblje 2023. - 2027. te Strateškom planu Zajedničke poljoprivredne politike.

"Poseban naglasak bio je upravo na izradi lokalnih razvojnih strategija za novo programsko razdoblje od 2023. do 2027. godine, ali i na distribuciji sredstava koja su namijenjena. Lokalne akcijske grupe će imati veću alokaciju nego u ovom, a imat će i puno veću slobodu u smislu reflektiranja potreba na svom području", naglasio je Ivan Ciprijan iz Ministarstva poljoprivrede na radionici u hoteku Trakošćan čiji je domain bio LAG Sjeverozapad. 

Naime, kako je pojasnila Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, sredstva iz intervencije 77.06 "Potpora LEADER (CLLD) pristupu" (ukupno je riječ o 102.923.220,24 eura) u 2023. godini će se dodijeliti tijekom procesa odabira LAG-ova za razdoblje 2023. - 2027. na temelju sljedećih kriterija:

  • broj stanovnika LAG područja
  • razvijenost područja
  • kapacitet LAG-a za provedbu LRS.

Na radionici je istaknuto kako unutar Mjere 19 za razdoblje 2014. -2022. ugovorena sredstva iznose 764 milijuna 309 tisuća i 510 kuna, a do sada je isplaćeno 407 milijuna i 800 tisuća kuna, odnosno 53,36 posto od ukupno ugovorenih sredstava. Ovaj je postotak veći od prosjeka isplata u Mjeri 19 u Europskoj uniji, koji iznosi 44 posto.

Lokalne akcijske grupe do sada su objavile 384 natječaja u vrijednosti 653 milijuna kuna, ili 114 posto sredstava u odnosu na alocirana sredstva. Odobrili su i proslijedili Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 3.365 projekata, vrijednih 499,5 milijuna kuna, što je 87 posto u odnosu na alocirana sredstva za provedbu lokalnih razvojnih strategija.

Naglašeno je kako LAG-ovi isplate po tekućem razdoblju mogu obavljati do 31. prosinca 2025. godine.

Velika očekivanja LAG-ova

"Pred nama je novo programsko razdoblje od kojeg imamo velika očekivanja. U proteklom smo ostvarili značajan napredak na cijelom području LAG-a Sjeverozapad, stoga su u dijelu i promijenjeni naši ciljevi i prioriteti razvoja, koje ćemo definirati u novoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, zajedno sa svim dionicima ruralnog razvoja na našem području", poručio je Marijan Škvarić, predsjednik ove Lokalne akcijske grupe dodajući da je siguran da će ponovno dobro definirati strateške ciljeve i potruditi se još više sredstava uložiti u projekte ruralnog razvoja.

Primjeri dobre prakse

U sklopu radionice organiziran je i terenski obilazak područja LAG Sjeverozapad, tijekom kojeg su razgledali primjere dobre prakse koji su financirani sredstvima iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine - skladište krumpira Poljoprivredne zadruge "Varaždinsko povrće“ kod Nove Vesi, multifunkcionalni park Velika graba u Sračincu i vinariju "Čardak“ Poljoprivredne zadruge Ivanec.

Organizatori su Uprava za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju i Nacionalna ruralna mreža, u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj i Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.


Fotoprilog


Tagovi

LAG Radionica Lokalna akcijska grupa Novo programsko razdoblje Alokacija Ruralni razvoj Intervencija 77.06


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer