Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Mura-Drava
  • 29.09.2018. 18:00

LAG Mura-Drava: Ove godine raspisuju i natječaj u vrijednosti od 360.000 eura za mjeru 3P1-M1

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Mura-Drava.

Foto: LAG Mura-Drava
  • 303
  • 18
  • 0

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava osnovana je 2012. godine zajedničkom idejom devet jedinica lokalne samouprave na području Međimurske i Koprivničko-križevačke županije čijom bi se realizacijom ostvarila bolja suradnja kroz izradu i provedbu lokalne razvojne strategije čitavog područja.

Područje LAG-a čine grad Prelog i općine Donji Kraljevec, Goričan, Orehovica, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava i Kotoriba u Međimurskoj županiji te općina Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukupno se u sastavu LAG-a nalazi 30 naselja u kojima živi 29 083 stanovnika, a samo područje obilježavaju dvije rijeke koje se nalaze i u nazivu LAG-a. Mura i Drava daju prostoru specifična prirodna obilježja koja predstavljaju velik potencijal za daljnji razvoj ovog ruralnog područja.

Održivi razvoj područja LAG-a 

Od samog početka rad LAG-a temelji se na LEADER pristupu koji povezuje i umrežava lokalne dionike te potiče na zajedničko savladavanje svih prepreka u potencijalnom razvoju. Takvim pristupom se upravo lokalni dionici postavljaju kao pokretači razvoja svojeg ruralnog područja. LAG Mura-Drava trenutno broji sedamdesetak aktivnih članova iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora koji svojom aktivnošću doprinose razvoju područja na kojem djeluju.

Glavni ciljevi djelovanja LAG-a Mura-Drava su promicanje održivog razvoja cjelokupnog područja LAG-a primjenom LEADER pristupa, unapređenje inicijative i interesa za razvoj cijelog područja kroz umrežavanje i zajedničko djelovanje te jačanje kapaciteta lokalnih dionika.

LAG-u Mura-Drava je 2014. godine Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odobrila provedbu Mjere 202: Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja. U provedbi te Mjere, LAG je svoje aktivnosti usmjerio prema jačanju kapaciteta zaposlenika i članova LAG-a, kao pripremu za naredno programsko razdoblje, ali i prema animiranju te upoznavanju lokalnog stanovništva s ulogom i aktivnostima LAG-a. LAG nastavlja svoj rad provođenjem Mjere 19 LEADER-CLLD Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014 – 2020., odnosno izradom i provedbom Lokalne razvojne strategije LAG-a do 2020. kojom nastoji ostvariti zajedničku razvojnu viziju: LAG Mura-Drava područje je unaprijeđene infrastrukture, razvijenog ruralnog turizma i poljoprivredne proizvodnje koja teži ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji te održivom korištenju prirodne i kulturne baštine s naglaskom na rijekama Muri i Dravi.“ Za provedbu strategije je, iz sredstava javne potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Mjere 19, osigurano 7.406.722,06 kuna.

Europa za građane 

U ožujku 2018. godine LAG Mura-Drava raspisao je prvi natječaj za mjeru 1P1-M1 Poticanje ulaganja u povećanje kapaciteta, modernizacija i opremanje malih PG-ova iz Lokalne razvojne strategije LAG-a kojim dodjeljuje 60.000,00 eura za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava s područja LAG-a, a prema planu provedbe u 2018. godini planira raspisati i natječaj u vrijednosti od 360.000,00 eura za mjeru 3P1-M1 Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture koja će pomoći infrastrukturnom razvoju čitavog područja LAG-a. U narednim godinama LAG će raspisati još nekoliko natječaja za razvoj poljoprivrede i turizma na području LAG-a čime će doprinijeti cjelovitom i održivom razvoju svog područja.

LAG Mura-Drava sudjelovao je kao partner na projektu iz programa Europa za građane Civil society organizations for mutual cooperation čiji je opći cilj bio uspostavljanje kvalitetnijih odnosa između građana, organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti iz zemalja članica EU-a. Valja spomenuti i kako LAG organizira i sudjeluje u organizaciji različitih radionica, sajmova, edukacija, studijskih putovanja, svakodnevno komunicira sa svojim članovima i informira ih o mogućnostima prijave projekata na otvorene natječaje, promovira područje LAG-a i svoje članove te ustraje u nastojanju da se područje LAG-a razvije u svim zacrtanim smjerovima.

Više o samom LAG-u, natječajima LAG-a kao i o svim aktivnostima možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG Lag Mura-Drava Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]