Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LAG Mareta
  • 11.08.2018. 18:00

LAG Mareta je geografski najrascjepkaniji LAG u Hrvatskoj

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Na redu je LAG Mareta.

Foto: LAG Mareta
  • 363
  • 23
  • 0

LAG Mareta obuhvaća geografsko područje općina Preko, Kali, Kukljica, Sali i Privlaka te Grada Nina i 13 naselja Grada Zadra – naselja na otocima Iž, Rava, Molat, Ist, Premuda, Silba i Olib te u priobalju Kožino, Petrčane i sam Zadar. Obuhvaća 42 naselja u kojima, prema podacima popisa stanovništva iz 2011. godine, živi 87.346 stanovnika od čega 15.875 na ruralnom području LAG-a te 71.471 u Zadru.

Osnivanje LAG-a Mareta započeto je krajem 2010. godine kada se na poticaj ureda Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Zadru i Zadarske županije okupljaju dionici javnog, gospodarskog i civilnog sektora s područja sedam jedinica lokalne samouprave (JLS) radi provedbe LEADER programa na svom području te prolaze proces edukacije i izrade prve Lokalne razvojne strategije. Osnivačka skupština LAG-a održana je u Zadru 19.06.2012. godine.

Osigurana sredstva u sklopu Mjere 19

Specifičnost LAG-a Mareta najviše odražava podatak da djeluje na području čak 13 naseljenih otoka uz područje priobalja od Zadra do Nina te predstavlja geografski najrascjepkaniji LAG u Hrvatskoj, gdje je kretanje stanovništva unutar LAG-a velikom većinom uvjetovano rasporedom i dinamikom javnih pomorskih linija. Navedeno uvelike utječe i na cjelokupni razvoj gospodarstva i kvalitete življenja na području. Nedostatak mnogih standardnih javnih usluga na otocima, pogotovo manjim i udaljenijim, dodatno doprinosi iseljavanju otočnog stanovništva na kopno.

Vizija LAG-a je atraktivno područje uravnoteženog, inovativnog i održivog razvoja, prepoznatljive i očuvane kulturne i prirodne baštine, s čvrstom poveznicom otoka s kopnom te visoke kvalitete života svojih stanovnika. Kako bi se vizija ostvarila, LAG se vodi načelima koja su usmjerena na inovativni pristup i postizanje planiranih rezultata, odnosno na trajne i vidljive promjene. Usko je vezan i glavni cilj LAG-a Mareta, a to je pokretanje i podrška ukupnom ruralnom razvoju na teritoriju kojeg obuhvaća, uz promicanje višedioničkog i višesektorskog pristupa razvoju. Članovi LAG-a su sve općine i gradovi koji se nalaze u geografskom obuhvatu LAG-a, pojedine javne ustanove, gospodarski sektor – tvrtke, zadruge, obrti, poljoprivredna gospodarstva te civilni sektor, odnosno udruge. Kroz Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mareta za razdoblje 2014. – 2020. definirani su slijedeći razvojni ciljevi: Povećanje konkurentnosti glavnih gospodarskih djelatnosti na području LAG-a, razvoj ljudskih resursa i povećanje kvalitete života, razvoj infrastrukture i zaštita prirode i okoliša, upravljanje razvojem, promocija LAG područja.

Za provedbu strategije je, iz sredstava javne potpore Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Mjere 19, osigurano 7.054.021,01 kuna. Sredstva će prvenstveno biti usmjerena u razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava i njihove poljoprivredne proizvodnje te u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Tako je upravo u tijeku provedba prvog natječaja LAG-a Mareta, a koji se odnosi na tip operacije 1.1.1 Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava (6.3.1). Kako bi pružili dodatnu potporu poljoprivrednicima u poslovanju i uspješnoj provedbi projekata, organizirana je i edukacija o poreznim i financijskim propisima, upisnicima za poljoprivredne djelatnosti i proizvodnju kroz projekte Mala akademija za OPG-e (2018.) i Edukacija poljoprivrednika – financije nisu bauk (2017.) sufinanciranim sredstvima Grada Zadra.

Podupiranje razvoja malih proizvođača

LAG podupire razvoj malih proizvođača i prerađivača i kroz organizaciju manifestacija poput Sajma proizvođača Mareta u Ninu koji se u suradnji s Gradom Ninom održava jednom godišnje od 2016. g., te Ugljanske smokvarice i Ninske smokvarice koje se održavaju od 2017. g. u partnerstvu s Festivalom smokava i OPG Sandra Babac. LAG Mareta je član LEADER mreže Hrvatske, organizacije koja okuplja LAG-ove u Hrvatskoj te potporne organizacije i institucije za razvoj ruralnog područja i provedbu LEADER pristupa te jedan od suosnivača Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) Plodovi mora koja obuhvaća područje općina Kali, Kukljica, Preko i Sali te Grada Zadra.

Od osnutka do danas članovi i dionici LAG-a sudjeluju na nizu različitih radionica, a sve kako bi se ojačali vlastiti kapaciteti za razvoj LAG područja. Aktivno se radi na podizanju svijesti dionika LAG-a, animaciji, edukaciji svojih članova i volontera te promociji LAG područja. Dodatno se pruža pomoć dionicima svih interesnih skupina na područja LAG-a u pripremi projektnih prijedloga za prijavu na različite natječaje za potpore, rješavanju pojedinih administrativnih pitanja i vođenja poslovanja. LAG je uključen i u izradu strateških dokumenata na području, kako pojedinih JLS članica, tako i same Zadarske županije. Članovi su Partnerskog vijeća za razvoj ljudskih potencijala Zadarske županije te Partnerskog vijeća za Urbano područje Zadar.

LAG Mareta je jedan od LAG-ova koji su uspješno proveli IPARD Mjeru 202 Priprema i provedba lokalne strategije ruralnog razvoja, te Podmjeru 19.1 Pripremna pomoć u okviru Mjere 19 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., kroz koju je izrađena aktualna Lokalna razvojna strategija LAG-a. Tijekom 2015. godine proveden je projekt Knjižnični stacionar Silba na otoku Silbi. LAG je kao partner sudjelovao u provedbi projekata Revitalizacija starih maslinika zadarskih otoka udruge Eko Zadar te Avantura otok – Insula ager visitatio Općine Preko.

Više informacija o radu LAG-a Mareta možete pronaći ovdje.


Tagovi

Svaki tjedan LAG jedan LAG Mareta Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]