Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 27.06.2018. 09:00

LAG Južna Istra - prostor uzgoja maslina, koza, vinove loze te klasičnog i ruralnog turizma

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan od LAG-ova. Na redu je LAG Južna Istra.

Foto: LAG Južna Istra/Matteo Moscarda
  • 236
  • 19
  • 0

LAG Južna Istra nalazi se u Istarskoj županiji, obuhvaća južni dio Istarskog poluotoka (bez područja grada Pule). Prostire se na površini od 736,39 km2, a u 108 naselja, koliko LAG broji, živi ukupno 46.340 stanovnika (izvor: DZS, popis stanovništva 2011. godine). U sastav LAG-a ulazi deset jedinica lokalne samouprave – dva grada Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano te osam općina Bale-Valle, Barban, Fažana-Fasana, Kanfanar, Ližnjan-Lisignano, Marčana, Medulin i Svetvinčenat.

Područje je to s dugom i bogatom poviješću čiji se trag i danas ogleda u brojnim ostacima materijalne baštine, ali i u živopisnoj nematerijalnoj ostavštini koju kroz brojne manifestacije lokalno stanovništvo nastoji sačuvati od zaborava. Neke od njih svojom su dugom tradicijom održavanja ujedno postale i zaštitni znak pojedinih gradova i manjih mjesta. Zahvaljujući bogatom povijesnom naslijeđu, blagoj klimi te očuvanom okolišu kao i slikovitim krajobrazima obale te unutrašnjosti, turizam je i ovdje pretežita djelatnost. Prevladavaju klasični te ruralni turizam. Poljoprivreda je također važna grana djelatnosti koja pokazuje tendenciju rasta te uključuje sve veći broj stanovnika. Najznačajniji dio poljoprivredne proizvodnje pripada uzgoju maslina i plemenitih sorta vinove loze čiji proizvodi svojim svojstvima redovno podižu ljestvicu kvalitete na nacionalnim, ali i inozemnim tržištima.

Temeljem odabrane Lokalne razvojne strategije LAG-a Južna Istra za provedbu Podmjere 19.2., Podmjere 19.3. i Podmjere 19.4. unutar Mjere 19 Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD-lokalni razvoj pod vodstvom zajednice), LAG-u Južna Istra odobrena su sredstva u visini 8.943.096,33 HRK. Odobrena sredstva LAG će alocirati na provedbu nekoliko tipova operacija kojima će se ostvariti strateški ciljevi Strategije. Početkom travnja, LAG je raspisao prvi natječaj za provedbu LRS-a. Riječ je o Natječaju za provedbu tipa operacije 1.1.3. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za koji su alocirana sredstva u visini od 1.347.264,00 HRK. Navedeni tip operacije sukladan je tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Sufinancirat će se provedba prihvatljivih aktivnosti kroz 12 projekata malih poljoprivrednih gospodarstava na području LAG obuhvata. Do kraja 2018. godine, planirano je raspisivanje natječaja za još dva tipa operacija – 1.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava i 2.1.2. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

LAG Južna Istra realizirao je brojne projekte sufinancirane javnim sredstvima Grada Vodnjana, Istarske županije, Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije i drugih. Trenutno je LAG jedan od partnera na projektu KulTerra – integriranom projektu u kojem sudjeluje 12 partnera čiji je cilj revitalizacija istarskih kaštela Morosini-Grimani (općina Svetvinčenat) i Petrapilosa (Grad Buzet). Projekt se financira u sklopu OPKK iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Također, LAG je partner i na provedbi projekta KulTura kroz Jugu koji se provodi u suradnji s udruženjem Omladinski centar za ekonomski razvoj iz Republike Srbije. Cilj projekta je popularizacija i promocija kulturnog stvaralaštva pripadnika srpske nacionalne manjine u Istri.

Više informacija o radu LAG-a Južna Istra možete pronaći ovdje.


Tagovi

LAG Južna Istra Ruralni razvoj LAG


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]