Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 10.06.2018. 15:00

LAG Istočna Istra raspisao prvi natječaj za potpore malim gospodarstvima

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedan predstavlja jedan LAG. Ovaj put na redu je LAG Istočna Istra.

Foto: LAG Istočna Istra
  • 302
  • 16
  • 0

LAG Istočna Istra predstavlja ruralno područje Labinštine, odnosno područje Grada Labina, općine Kršan, Pićan, Raša i Sveta Nedjelja. Smješten je u zapadnom dijelu Republike Hrvatske, na području Istarske županije, a izlazi na sjeveroistočni dio Jadranskog mora. Područje LAG-a obuhvaća ukupnu površinu od 390,92 km2. Na sjeveru i sjeverozapadu graniči s općinama Lupoglav i Cerovlje, na zapadu i jugozapadu s općinama Gračišće, Barban i Marčana te na sjeveroistoku i istoku s Primorsko-goranskom županijom.

Prema službenom popisu stanovništva iz 2011. godine, na LAG području živi 22.590 stanovnika. Riječ je o prostoru održivog i uravnoteženog razvoja, modernog gospodarstva i poljoprivrede, pune zaposlenosti i prepoznatljive turističke ponude temeljene na bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, prirodnim ljepotama i tradicijskim vrijednostima. Područje LAG-a mjesto je gdje su cjeloživotno obrazovanje, suradnja i stjecanje novih znanja način života, a ugodno je i privlačno za život svih generacija.

Raspisan prvi LAG natječaj 

LAG potiče članove lokalne zajednice na osmišljavanje aktivnosti koje doprinose razvitku – kako na gospodarskom i infrastrukturnom, tako i na planu očuvanja baštine, unaprjeđenja kulturnog i društvenog života stanovnika te specifične gastronomske i turističke ponude uz očuvanje okoliša i poštovanje principa održivog razvoja.

Temeljem usvojene Lokalne razvojne strategija za razdoblje 2014. – 2020. godine, u ožujku 2018. godine, raspisan je prvi LAG natječaj za tip operacije Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava za nositelje projekata koji imaju sjedište/prebivalište na području LAG-a, temeljem kojeg je predviđeno financiranje osam projekata, a raspoloživa sredstva su u iznosu od 120.000,00 EUR. LAG samostalno i u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i turističkim zajednicama organizira radionice, edukacije, individualna savjetovanja te manifestacije kojima nastoji stanovništvu približiti ideju održivog razvoja kroz provedbu Lokalne razvojne strategije i razmjenu iskustava. U svrhu promicanja ruralnog područja LAG-a Istočna Istra, organiziraju se brojne manifestacije.

Gastro biciklijada TERRA ALBONA jedna je od značajnijih manifestacija u organizaciji LAG-a, održava u proljetnom i jesenskom terminu, a obuhvaća godišnje preko 600 sudionika iz Hrvatske i Slovenije. Sudionici biciklijade se voze ruralnim područjem LAG-a sa zaustavnim punktovima na kojima se degustiraju autohtoni lokalni proizvodi i istarski specijaliteti, kao i vina istarskih autohtonih sorti. Ciljevi ove, već tradicionalne manifestacije, su brojni, a najvažniji su promocija destinacije, jačanje brenda, te dodatni, kvalitetni sadržaj u predsezoni i posezoni. TERRA ALBONA prikazuje predivnu prirodu, sadržajnu i vrhunsku gastro ponudu ove regije kao i lokalno stanovništvo. Na svoj je način specifična, tematska, a nudi nešto drugačije, autohtono i lokalno.

LAG organizira i sajam organskih (eko) proizvoda BIO MARKET i EKO TRŽNICA u sklopu kojeg se održavaju i edukativne radionice na temu ekološke poljoprivrede. Sajam se već tradicionalno održava u ljetnim mjesecima na rivi u Rapcu, te se u 2018. godini planira okupiti 50-ak izlagača s područja cijele Hrvatske, Slovenije i Italije. Organiziranjem sajamskog izlaganja i prodaje, nastoji se osigurati prilika i prostor za distribuciju proizvoda koji zbog konkurencije, skromne proizvodnje i brojnih drugih razloga nemaju osiguran plasman u velikim trgovačkim lancima.

Sa slovenskim LAG-ovima razvijaju pčelarstvo 

LAG Istočna Istra, u suradnji s tri slovenska LAG-a, provodi Međunarodni projekt MED-O-VITA. Cilj projekta je razvoj pčelarstva. Prijavljeni projekt MED-O-VITA uključuje izgradnju gradskog pčelinjaka, razmjenu iskustva u tehnologiji pčelarstva, očuvanje pčelinje paše i razvoj proizvoda. LAG je uspješno proveo građansku akciju NAŠA MALA KAP ZA SOPOT SLAP, sufinanciranog sredstvima Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Slap Sopot najveći je istarski slap, a nalazi se na području Općine Pićan, u selu Floričići. Visok je 24,5 metara, a svome podnožju tvori prekrasno zeleno jezerce. Projektom je uređena staza do slapa i okoliš, čime je u blizini slapa Sopot stvoreno ugodno mjesto za druženje.

LAG je svojim znanjem i iskustvom podržao privatne iznajmljivače s područja Labinštine na natječaju Ministarstva turizma Konkurentnost turističkog gospodarstva u dobivanju novčanih sredstva koja su namijenjena povećanju kvalitete i stvaranju dodatne ponude, kao i razvoju novih proizvoda.

U svrhu promocije LAG-a i ruralnog područja koje obuhvaća, snimljen je simboličan promotivni film BOKONIĆ VEGA RAJA. Promotivni film prikazuje gospodarske djelatnosti članova LAG-a, kao što su vinogradarstvo, maslinarstvo, proizvodnja lavande, pčelarstvo, gastronomija, lončarstvo i stočarstvo. Prikazuje vizualno atraktivne objekte i procese proizvodnje pojedinih kultura s naglaskom na autohtono i tradicionalno te poduzetnički uspješne projekte. Za potrebe izrade filma organizirana su i obavljena snimanja s tla i iz zraka na području LAG-a u razdoblju od lipnja do listopada 2017. godine.

Više o LAG-u Istočna Istra saznajte ovdje


Tagovi

LAG Istočna Istra Ruralni razvoj LAG


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?