Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svaki tjedan LAG jedan
  • 31.05.2018. 16:30

LAG Frankopan otvorio natječaj za tip operacije 1.1.4. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”

Uprava za ruralni razvoj svaki tjedna predstavlja jedan LAG. Na red je stigao LAG Frankopan.

Foto: LAG Frankopan
  • 417
  • 29
  • 0

LAG Frankopan osnovan je 2011. godine kao udruga građana čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, lokalne javne ustanove, predstavnici lokalnog poslovnog sektora te udruge građana iz ruralnih sredina. Prostor LAG-a Frankopan administrativno pripada području Karlovačke i Ličko-senjske županije te obuhvaća područje općina Bosiljevo, Cetingrad, Generalski Stol, Josipdol, Plaški, Saborsko i Tounj te gradova Slunj, Ogulin i Otočac.

LAG se prostire na površini od 2.392,48 km² te obuhvaća 4,23% kopnenog teritorija države, što ga čini jednim od najvećih LAG-ova u Republici Hrvatskoj. Prostor LAG-a obuhvaća 250 naselja u kojima, prema popisu iz 2011. godine, živi 42.367 stanovnika. Prosječna gustoća stanovnika od 16,19 st/km² daleko je ispod državnog prosjeka te područje LAG-a svrstava u iznimno ruralna područja Republike Hrvatske. Prostor LAG-a odlikuje se značajnim prirodnim vrijednostima te kulturno- povijesnom baštinom. Područje LAG-a karakteriziraju jedne od najljepših krških rijeka Hrvatske, poput Gacke, Dobre, Mrežnice te Slunjčice, a značajna karakteristika ovog prostora je krško podzemlje koje je, po svojoj ukupnoj veličini podzemnih prolaza, najveće u Hrvatskoj. Najveći značaj prostora LAG-a je u njegovu geostrateškom položaju, on je direktna veza između sjeverne, istočne i središnje Hrvatske sa zapadnim i južnim dijelom zemlje, odnosno, kontinentalnog i primorskog dijela Republike Hrvatske.

Lokalna razvojna strategija 

LAG Frankopan je 2013. godine odobren od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u okviru IPARD programa i Mjere 202 Priprema i provedba lokalnih strategija ruralnog razvoja. Kroz ovu Mjeru LAG je, u dvije godine trajanja projekta, povukao namjenska sredstva od 692.732,43 kn za uspostavu i poslovanje ureda te edukacijsko-animacijske aktivnosti članova, zaposlenika, volontera i stručne službe LAG-a. Nakon IPARD programa, LAG je odobren i u okviru Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Nakon odobrenja u okviru Podmjere 19.1. Pripremna pomoć, LAG je, kroz pet obračunskih kvartala, osigurao namjenska sredstva u ukupnom iznosu od 370.480,26 kn za tekuće troškove LAG-a te izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Frankopan za razdoblje 2014. – 2020. Aktivnosti LAG-a su u ovom razdoblju bile usmjerene na održavanje animacijskih aktivnosti na području LAG-a, u svrhu informiranja i educiranja svojih članova i lokalnih dionika o mjerama Programa ruralnog razvoja te stvaranja baze projektnih ideja za izradu kvalitetne razvojne strategije cjelokupnog područja LAG-a. U skladu s LEADER metodologijom, LAG je izradio te u ožujku 2016. godine usvojio Lokalnu razvojnu strategiju kojom je definirana osnovna vizija razvoja područja te strateški razvojni ciljevi koji se odnose na povećanje održive poljoprivrede i šumarstva poticanjem modernizacije i stvaranja proizvoda s dodanom vrijednosti u svrhu jačanja identiteta LAG-a; razvoj očuvanja i održivog korištenja razvojne resursne osnove u svrhu diversifikacije gospodarstva; povećanje kvalitete života na području LAG-a te jačanje upravljanja lokalnim razvojem vođenim lokalnom zajednicom (CLLD).

Natječaj za mala poljoprivredna gospodarstva 

U veljači 2017. godine, LAG je s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao Ugovor o dodjeli sredstava odabranom LAG-u u okviru kojeg su LAG-u odobrena sredstva od 8.943.096,33 kn za provedbu Podmjere 19.2. Provedba operacija unutar CLLD strategije, Podmjere 19.3. Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a te Podmjere 19.4. Tekući troškovi i animacija. LAG se u svojoj Lokalnoj razvojnoj strategiji bazirao na provedbu onih mjera ruralnog razvoja koje će pridonositi razvoju cjelokupnog područja LAG-a i koje će stvarati dodanu proizvodnu vrijednost.

Dana 27. travnja ove godine, LAG je, u okviru provedbe Podmjere 19.2., raspisao pravi LAG natječaj, sukladno Planu provedbe Lokalne razvojne strategije koji je usvojen u prosincu 2017. godine. Riječ je o LAG natječaju za tip operacije 1.1.4. Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava koji je sukladan tipu operacije 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Prvi LAG natječaj usmjeren je prema malim poljoprivrednim gospodarstvima koji imaju prebivalište/sjedište na području LAG obuhvata, a u tijeku je podnošenje prijava na natječaj koje traje sve do 14. lipnja tekuće godine. Ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom LAG natječaju iznosi 1.786.272,00 kn, a udio javne potpore u prihvatljivim troškovima ulaganja iznosi 100% prihvatljivih troškova. Visina javne potpore po projektu iznosi 111.642,00 kn. LAG je, u svim gradovima i općinama LAG obuhvata, održao ciklus informativnih radionica na kojima su potencijalnim prijaviteljima predstavljene odredbe te kriteriji prvog LAG natječaja. Detalje LAG natječaja možete pogledati ovdje.

Festival zelja i meda 

LAG sudjeluje u provedbi projekata u okviru programa aktivne politike zapošljavanja te je uspješno proveo Program Radom za zajednicu i sebe, stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, projekt EU kroz udruge i zajednicu – program aktivne politike zapošljavanja Mladi za EU. LAG je sudjelovao u aktivnostima pripreme i provedbe projekta Radost dječjeg igrališta koji se odnosio na uređenje vanjskog prostora Dječjeg vrtića Ciciban iz Otočca.

LAG Frankopan, već tradicionalno, svake godine organizira izložbeno – prodajni sajam poljoprivrednih proizvoda, rukotvorina i usluga Festival zelja i meda na kojem sudjeluju brojni izlagači s područja LAG-a, ali i šire, a čime im je omogućeno izravno povezivanje s krajnjim potrošačima, kao i direktna medijska promocija. Festival je osmišljen u cilju doprinosa i obogaćivanja kulturne, ali i turističke ponude LAG područja. U sklopu manifestacije, LAG redovno održava i stručne radionice o Programu ruralnog razvoja, Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG-a Frankopan te ostalim stručnim temama u svrhu animacije i edukacije sudionika i posjetitelja.


Tagovi

LAG Frankopan Natječaj Festival zelja i meda Ruralni razvoj


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?