Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 17.04.2019. 15:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Kreće izgradnja i opremanje 22 uljare!

Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za takvu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda, rekao je ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 892
  • 101
  • 0

Nakon potpisivanja 309 ugovora za projekte koji će biti financirani kroz tip operacije 6.3.1., novih ugovora za 10 vrtića i šest vatrogasnih domova kroz mjeru 7, deset ugovora za financiranje projekata izgradnje, opremanja ili obnove mini mljekara kroz operaciju 4.2.1., danas su potpisivana i 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja za koje je kroz Program ruralnog razvoja osigurano 50% troškova.

Ugovore je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić, a potpisivanju je nazočio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić. 

Vrijednost potpore 26,7 milijuna kuna

"Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 26,7 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja 56,2 milijuna kuna. Ugovori su rezultat 3. natječaja tipa operacije 4.2.1. - Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima iz Programa ruralnog razvoja RH vrijednog 75 milijuna kuna koji je, za razliku od prethodna dva, bio namijenjen isključivo za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja od maslina, tikva (buča) uljarica i voća.

Dodijeljeno 18,7 milijuna kuna za izgradnju i opremanje 10 mini mljekara

Vrijednost potpore po projektu predviđena natječajem iznosila je od 15.000 EUR do 600.000 EUR, a intenzitet potpore po projektu 50% od ukupnih prihvatljivih troškova projekta", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

"Želimo proizvode s dodanom vrijednošću i stvaramo uvjete za takvu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. Bez blizine uljara nema ni kvalitetnog ulja na koje smo ponosni, zato smo osmislili natječaj upravo da bi se što više domaće sirovine preradilo u ulje u domaćim uljarama te proizvođačima osigurali bolju poziciju na tržištu uz dodanu vrijednost", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić te se posebno osvrnuo na maslinarstvo. 

Potrošači sve više cijene "butik" proizvodnju

"Povećava se potražnja za maslinovim uljima, potrošači sve više cijene "butik“ proizvodnju, pa imamo šansu za veću proizvodnju, za sadnju novih nasada maslina i to ekoloških. Maslinarstvo je među našim strateškim proizvodnjama i to u skupini iznimno osjetljivih sektora koje posebno potičemo, a poticaji za proizvedeno i prodano ekstra djevičansko maslinovo ulje ostaju i dalje", dodao je. 

Potpisano prvih 309 ugovora od 3.082 projekta koji će se financirati kroz tip operacije 6.3.1.!

U Programu ruralnog razvoja postoji niz mjera na koje maslinari mogu aplicirati. Od ulaganja u modernizaciju i povećanje kapaciteta, investiranja u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti, mogu dobiti sredstva kao mali ili mladi poljoprivrednici, za obnovu proizvodnih potencijala, preko okolišnih i ekoloških potpora do vrlo povoljnih polica osiguranja, zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ugovori Tip operacije 4.2.1. Ruralni razvoj Uljare


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]