Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 11.04.2019. 10:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Potpisano prvih 309 ugovora od 3.082 projekta koji će se financirati kroz tip operacije 6.3.1.!

Ugovore je potpisala prva desetina svih poljoprivrednika čije ćemo projekte financirati na ovom natječaju, rekao je ministar Tolušić.

Foto: Pixabay/Goumbik
  • 3.425
  • 240
  • 0

Ugovore za razvoj gospodarstava pri čemu je svakom odobrena potpora od 15.000 eura, potpisala je jučer u ime Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoj ravnateljica Matilda Copić s 309 poljoprivrednih gospodarstava koja su zadovoljila uvjete na 3. natječaju tipa operacije 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ Programa ruralnog razvoja RH.

"Potpisani su ugovori vrijedni ukupno 34,4 milijuna kuna, odnosno svakom poljoprivredniku odobreno je po 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Riječ je o poljoprivrednicima čija su gospodarstva ekonomske veličine od 2.000 eura do 7.999 eura, a koji će taj  novac iskoristiti za ulaganja u razne  aktivnosti na svojim OPG-ovima. Naime, sredstva u okviru operacije 6.3.1. namijenjena su pomoći malim poljoprivrednim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju, održiv razvoj, rast i povećanje konkurentnosti.

Potpisano prvih 309 ugovora 

Mali poljoprivrednici će tako financirati kupnju domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, zatim graditi i opremati prostore u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade. Bespovratnim novcem iz ove mjere poljoprivrednici će financirati i kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme te podizati višegodišnje nasade, a moći će izgraditi i opremiti objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Potpisivanje ugovora održano je jučer u Zagrebu (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Kako dodaju, potpisanih 309 ugovora početak je ugovaranja projekata s 3. natječaja za 6.3.1. na kojem je zaprimljeno čak 6.013 zahtjeva, najviše zahtjeva u okviru jednog natječaja od kada se provodi Program ruralnog razvoja RH. Zbog ogromnog interesa poljoprivrednika za ovu mjeru, početna alokacija u iznosu od 279 milijuna kuna, predviđena za financiranje projekata pristiglih na taj natječaj, povećana je na 344 milijuna kuna čime je omogućeno financiranje 3.082  projekta.

Više od 600 milijuna kuna za mala gospodarstva 

"Ugovore je potpisala prva desetina svih poljoprivrednika čije ćemo projekte financirati na ovom natječaju. Ostale potpisujemo po redu, slijedom završenih kontrola. Kada završi obrada svih projekata sa trećeg natječaja, ukupno ćemo iz operacije 6.3.1. imati gotovo 5.500 malih poljoprivrednih gospodarstava financiranih s više od 600 milijuna kuna – a uloženih u rast, razvoj i povećanje konkurentnosti.

Mjera 6, pogotovo podmjere za male i mlade poljoprivrednike najpopularnije su mjere Programa ruralnog razvoja i interes koji naši poljoprivrednici iskazuju za ulaganja u svoju i našu budućnost ne ostavljaju mi prostora za sumnju u volju, želju i namjeru ostanka novih generacija u ruralnim područjima", rekao je potpredsjednik Vlade RH i ministar, Tomislav Tolušić.

Zaključno, nakon sklopljenih Ugovora o financiranju, poljoprivrednicima će biti isplaćena prva rata potpore u iznosu od 55.593,75 kuna, kako bi mogli odmah započeti sa svojim investicijama.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Mjera 6 Ugovori Ruralni razvoj Matilda Copić Tomislav Tolušić Mala poljoprivredna gospodarstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]