• Ruralni razvoj
  • 05.03.2018. 15:00

Kako do novca za ruralni razvoj? Doznajte na radionicama manifestacije "Naše domaće, sada i ubuduće"

Ministarstvo poljoprivrede započelo je zanimljivu manifestaciju "Naše domaće, sada i ubuduće" koja će proći kroz 21 županiju, a uz radni ručak s ministrom, imati i radionicu o EU novcu za ruralni razvoj.

  • 380
  • 39
  • 0

Prva u nizu manifestacija "Naše domaće, sada i ubuduće", koja informira poljoprivrednike kako do EU novca za ruralni razvoj: za opremanje farmi, izgradnju pogona, osiguranje usjeva, ali i za zelenu poljoprivredu – čije prakse poljoprivrednicima donose dodatni izvor zarade, održana je u Pitomači. Radionicu su održali predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Kako se navodi u priopćenju Ministarstva poljoprivrede, nakon radionice, na radnom ručku s ministrom poljoprivrede - predstavljeni su proizvodi s oznakama Hrvatske poljoprivredne agencije: meso, mlijeko i jaja s hrvatskih farmi, med s hrvatskih pčelinjaka te brašno i kruh s hrvatskih polja, kao i hrvatski autohtoni proizvodi zaštićeni oznakom izvornosti u EU.

Sve veće zanimanje za HPA označavanje proizvoda

Potrošnjom domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda izravno se, dodaju, utječe na očuvanje, ali i daljnji razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje. Ujedno se pridonosi povećanju ukupne konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, očuvanju ruralnih prostora i radnih mjesta, kako u primarnom poljoprivrednom sektoru tako i u prehrambenoj industriji. Edukacijom građana proizvodi OPG-ova su traženiji, povećala se i njihova on-line prodaja, hotelijeri uključuju domaće proizvode u svoju ponudu, raste interes za ruralni turizam, građani pažljivije čitaju deklaracije na proizvodima koje kupuju, poljoprivrednici iskazuju veći interes za HPA označavanje svojih proizvoda.

"Raspisujemo 30-tak natječaja za projekte ruralnog razvoja za što smo u 2018. osigurali 3,7 milijardi kuna. Samo u Virovitičko-podravskoj županiji kroz mjere Programa ruralnog razvoja ukupno je ugovoreno 420 milijuna kuna projekata. Sve mjere koje je Ministarstvo poljoprivrede u mom mandatu donijelo i provodi imaju za cilj povećanje konkurentnosti naših poljoprivrednih proizvođača i obujma domaće proizvodnje.

Smatram da je uza sve zakone i pravilnike kojima smo to regulirali, potrebno stalno informirati građana o vrijednosti i kvaliteti domaće hrane. Zakon o zemljištu ovaj tjedan stupa na snagu, pa ćemo na ovim radionicama okupiti predstavnike jedinica lokalne samouprave koje kreću s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem po kojima će raspisivati natječaje i dodjeljivati državnu zemlju poljoprivrednicima", stoji u priopćenju izjava ministra Tomislava Tolušića.

Foto: Vedran Stapić

 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Naše domaće sada i ubuduće Manifestacija Ruralni razvoj HPA


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).