Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 28.06.2016. 13:30

Kako do isplate prve rate potpore?

U tijeku je izdavanje konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. Kako podnijeti zahtjev za isplatu prve rate potpore za male poljoprivrednike?

Foto: Unsplashed/Pixabay
  • 3.366
  • 166
  • 0

U Agenciji za plaćanja u poljoprivredi u tijeku je izdavanje konačnih odluka o dodjeli sredstava za operaciju 6.3.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava". Potpora predviđena ovim natječajem povećana je za 1,86 milijuna eura, pa sredstva javne potpore iznose ukupno 16.860.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, umjesto predviđenih 15 milijuna eura.

Time će biti omogućeno financiranje svih projekata malih poljoprivrednika koji su ispunili kriterije Pravilnika i Natječaja. Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti - odnosno financira im se 100% ukupno prihvatljivih troškova projekta.

Mogućnosti korištenja potpore

Ovu potporu mali poljoprivrednici mogu iskoristiti za kupnju domaćih životinja, bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju zemljišta, mehanizacije i opreme te kupnju, građenje ili opremanje objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade. U okviru ove operacije mogu se podizati novi nasadi, poboljšati kvaliteta poljoprivrednog zemljišta te izgraditi objekti za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Potpora unutar podmjere 6.3 može se dodijeliti samo jednom tijekom programskog razdoblja 2014.-2020. po jednom malom poljoprivrednom gospodarstvu.

Svi projekti malih poljoprivrednika koje je odobrila Agencija za plaćanja mogu biti isplaćeni u 2 rate - 50% potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon Odluke o dodjeli sredstava, a preostalih 50% nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana. Vodič za podnošenje zahtjeva za isplatu prve rate možete vidjeti ovdje: Podmjera 6.3. potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava
Popis dosadašnjih korisnika potpore u operaciji 6.3.1. pogledajte ovdje: Izdane odluke za mjeru 6.

Oslobađanje od ovrhe

Svim korisnicima potpora čiji su računi pod ovrhom sredstva potpore poljoprivredi do iznosa od 50.000 kuna oslobođena su od ovrhe (čl. 141. Zakona o poljoprivredi). Kako bi iskoristili pravo na oslobođenje od ovrhe na potpore (odnosi se na potpore za izravna plaćanja, mjere ruralnog razvoja i mjere zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda), korisnici čiji su računi na koje im se potpora isplaćuje blokirani radi provedbe ovrhe, moraju otvoriti zaštićeni račun i to na sljedeći način:

  1. Ako novac primaju na žiro račun građana (fizičke osobe) koji počinje brojevima "311" tada otvaranje zaštićenog račun za primanje potpore moraju zatražiti u FINA-i.
  2. Ako novac primaju na poslovni račun koji počinje brojevima "11" tada se trebaju javiti banci i zatražiti otvaranje zaštićenog računa na koji će se moći izvršiti isplata potpore.

Korisnici potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, ako imaju otvoren zaštićeni račun kojeg nisu upisali u Evidenciju korisnika, a htjeli bi sukladno Zakonu o poljoprivredi da im se isplata izvrši na zaštićeni račun, trebaju prije slanja Zahtjeva za isplatu podnijeti Zahtjev za promjenu u Evidenciji korisnika. U dokumentu ispod teksta pročitajte Vodič za upis u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu.

Foto: Unsplashed/Pixabay


Dokumenti


Tagovi

Agencija za plaćanja Potpora Isplata Prva rata


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]