Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OBŽ
  • 01.03.2023. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Kako do beskamatnog financiranja kredita u turizmu?

Osječko-baranjska županija i dalje subvencionira kamatu za kreditiranje turističkog sektora, a Javni poziv je otvoren.

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.577
  • 119
  • 0

Mogućnost ishođenja povoljnih financijskih sredstava jedan je od bitnih čimbenika za rast i razvoj poslovanja. Stoga Osječko-baranjska županija subvencionira kamatu za kreditiranje turističkog sektora, a Javni poziv je i dalje otvoren.

Kako u njemu stoji, od redovne fiksne kamatne stope koja je inače godišnje tri posto, subvencionirat će 2 postotna poena godišnje i to fiksno.

"Važno je napomenuti da Županija sufinancira dva, a gradovi i općine s kojima smo sklopili sporazum jedan postotni poen (Osijek, Valpovo, Našice, Donji Miholjac, Draž, Strizivojna, Bilje, Kneževi Vinogradi) pa tako sukladno dogovornoj kreditnoj liniji s visinom kamatne stope od tri posto, klijenti imaju beskamatno financiranje", ističe Tatjana Turalija, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport.

Tko su korisnici i što se sve financira?

Korisnici kredita su fizičke osobe – obiteljska poljoprivredna (OPG) u sustavu PDV-a, trgovačka društva i obrtnici koji su registrirani za obavljanje turističke djelatnosti, sa sjedištem odnosno prebivalištem na području te županije, te obavljaju turističku djelatnost na tome području.

U kratkoročne kredite ubrajaju se pripreme turističke sezone tekuće godine i financiranje ostalih ulaganja u turizam, dok su dugoročni namijenjeni kupnji, izgradnji uređenja, adaptaciji, rekonstrukciji, dogradnji, opremanju apartmana, soba, kampova, ugostiteljskih i sportskih objekata, bazena i sl., kupnji plovila i opreme te refinanciranju postojećih kredita korištenih za ulaganje u gore navedene namjene.

Tražite smještaj u ruralnom području? Ovaj atlas može vam pomoći

Iznos najnižeg pojedinačnog kratkoročnog kredita je 10.000 kuna, a najvišeg 250.000 dok je visina najnižeg pojedinačnog dugoročnog kredita 50.000 i najvišeg 1.000.000 kuna. Napominju pritom da, iako su u Javnom pozivu iznosi u kunama, oni se preračunavaju po fiksnom tečaju konverzije od 7,53450 kuna za 1 euro. 

Rok i način korištenja kredita

Rok korištenja kod kratkoročnog kredita može biti do šest mjeseci od dana sklapanja Ugovora o kreditu s korisnikom, dok je kod dugoročnih to 12 mjeseci.

Kratkoročni se koristi odjednom ili sukcesivno, na temelju naloga za isplatu potpisanih od ovlaštene osobe korisnika kredita, popraćenih odgovarajućom dokumentacijom iz koje je moguće utvrditi svrhu isplate, isplatom na račun prodavatelja/dobavljača/korisnika kredita. S druge strane, dugoročni se može koristiti na temelju naloga za isplatu potpisanih od ovlaštene osobe korisnika kredita, popraćenih odgovarajućom dokumentacijom iz koje je moguće utvrditi svrhu isplate (računi, predračuni, kupoprodajni ugovor, ugovor o isporuci ili kupnji i dr.).

Što se tiče roka otplate, on je kod kratkoročnog kredita maksimalno 12 mjeseci, dok je kod dugoročnog do 10 godina, pri čemu je moguće ugovaranje počeka do 12 mjeseci.

Kratkoročni se otplaćuje sukcesivno u ratama ili odjednom, a dugoročni u mjesečnim, tromjesečnim ili šestomjesečnim ratama.

Turalija: Procedura ne traje dugo

"Procedura u Županiji ne traje dugo. Naime, kada Povjerenstvo za provedbu projekta "Kreditna linija za poticanje kontinentalnog turizma" razmotri prispjele zahtjeve s pripadajućom ih dokumentacijom dostavlja banci na daljnje postupanje", pojašnjava pročelnica.

Više informacija o javnom pozivu, prijavi na isti te potrebnoj dokumentaciji možete pronaći u dokumentu ispod teksta. 

Prema njezinim riječima, u ostvarivanju razvoja konkurentnog gospodarstva značajnu ulogu ima razvoj kontinentalnog turizma i to kroz provedbu sljedećih mjera: objedinjavanje i unaprjeđenje turističke ponude, očuvanje prirodne i kulturne baštine te tradicije u funkciji razvitka, unaprjeđenje znanja i vještina ljudskih resursa u turizmu, razvoj turističkih proizvoda i usluga te podizanje njihova standarda, dodjeljivanjem potpora pružateljima usluga u turizmu iz proračuna Osječko-baranjske županije, promocija turističkih potencijala Županije i razvoj svih oblika kontinentalnog turizma.

"Naša Županija svjesna svojih potencijala intenzivno radi na razvoju turizma u čemu je prilično uspješna, što je razvidno iz pokazatelja sustava eVisitor koji pokazuje kontinuirani porast ukupnog broja dolazaka i noćenja", zaključila je.  


Dokumenti


Tagovi

OBŽ Tatjana Turalija Financiranje Kamate Krediti Turizam


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo