Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turizam
  • 04.01.2023. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Osječko-baranjsku županiju lani posjetilo 40 posto više turista

Tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.

Foto: OBŽ
  • 1.888
  • 97
  • 0

Da se turizam i turistička ponuda na istoku Hrvatske i dalje razvijaju govore podaci za prošlu, 2022. godinu. Naime, Osječko-baranjska županija bilježi uzlazni trend kada govorimo i o broju dolazaka i noćenja turista.

Kako su objavili, tijekom 2022. godine ostvarena su 240.085 noćenja i 112.183 dolazaka, što u odnosu na podatke iz 2021. donosi povećanje noćenja od 33 posto, a dolazaka od 40 posto.  

Rekordne su ovo brojke čak i u odnosu na 2019. godinu koja je na razini Hrvatske, pa tako i ove županije bila rekordna godina u turizmu. U odnosu na 2019. godinu ostvareno je 2,6 posto više noćenja i 0,96 posto više dolazaka.

Pandemija Covid-19 obilježila je 2020. i 2021. godinu pa su i turistički pokazatelji bili nešto niži i većinu gostiju na istoku Hrvatske činili su domaći gosti. "U 2022. godini bilježimo povećanje noćenja stranih turista za sedam posto  u odnosu na 2019. godinu što pokazuje porast interesa za našu županiju kao kontinentalnu destinaciju prepoznatu i izvan granica Republike Hrvatske", priopćili su iz OBŽ.

Rekord ostvaren u rujnu

Područje Turističke zajednice Baranje bilježi porast od  32,5 posto noćenja u odnosu na 2019. godinu, a u gradu Osijeku je ostvaren rast od 3,6 posto noćenja u odnosu na istu godinu. "Ako gledamo prostorno, više od pola noćenja je ostvareno u Osijeku, odnosno 57 posto, na području Baranja ostvareno je 17 posto, a na području Đakova osam posto od ukopnog broja noćenja na području Županije", kažu.

Rekord u prošloj godini čvrsto drži rujan kada je ostvareno čak 31.548 noćenja. "Rekord je to i u povijesti Županije jer je prvi mjesec ikad u kojem je ostvareno više od 30.000 noćenja", rekao je Mislav Matišić, savjetnik u Turističkoj zajednici OBŽ.

Dodaje kako je povećan broj dolazaka i noćenja uz rujan, ostvaren i svibnju te listopadu. "No prošle godine bilježimo povećanje broja turista i u ljetnim mjesecima, osobito u lipnju i kolovozu", napomenuo je.

Mislav Matišić, savjetnik u TZ OBŽ

Udio domaćih gostiju i dalje prelazi polovinu ukupnog broja i za 2022. godinu iznosi 57 posto, slijede gosti iz Njemačke sa šest posto, Mađarske s tri, te Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije s nešto malo ispod tri posto. 

Razlog kontinuiranom povećanju dolazaka i noćenja domaćih i stranih turista između ostalog leži i u organizaciji velikih i sve više međunarodno poznatih manifestacija.

"Kada govorimo o turističkim dolascima, vrlo važan segment je organizacija manifestacija, sami organiziramo Večer vina i umjetnosti i HeadOnEast. A ne moramo posebno isticati koliko za broj noćenja znače jedni Đakovački vezovi i Ribarski dani u Kopačevu", dodao je Matišić rekavši da nitko osim Grada Zagreba nema toliko manifestacija tijekom cijele godine.

Više je objekata koji pružaju usluge smještaja

Tijekom prošle godine povećala se i ponuda smještaja gdje bilježe 16,8 posto više objekata koji pružaju uslugu smještaja.

Prošla je godina bila je rekordna i za Park prirode Kopački rit. Povijesni rekord ustanove je ovogodišnji broj posjetitelja, njih 46.070, što je povećanje od 27 posto u odnosu na prošlu i 10 posto u odnosu na do sada rekordnu 2019. godinu. Tome je, navode, svakako doprinijelo i otvorenje Posjetiteljsko-edukacijskog centra Tikveš u svibnju 2022. godine, mjesecu koji također bilježi povijesni rekord, a on iznosi 11.000 posjetitelja u mjesec dana.

Rekordna godian za Kopački rit

Da se rast broja turista kao i širenje turističke ponude nastave i u 2023. godini pobrinut će se, uz Kopački rit i manifestacije koje nas očekuju u prvoj trećini ove godine. Prvi na redu je WineOS, sajam vina i delicija koji se osmi put održava ove godine i to već za desetak dana, točnije 13. i 14. siječnja. Nakon toga, u sva četiri vinogorja Osječko-baranjske županije bit će upriličena proslava Vincekova 20 i 21. siječnja.

U siječnju osmo izdanje WineOS-a

Nakon otvaranja nove vinske sezone slijede manifestacije koje njeguju pokladne običaje i organiziraju se širom županije, a od kojih su izdvojili Đakovačke bušare 11. i 12. veljače i Buše u Baranji od 18. do 22. veljače. Dolazak proljeća će potvrditi tradicionalni Proljetni vašar u Karancu koji će se održati 2. travnja ove godine, zaključuju. 


Fotoprilog


Tagovi

OBŽ Turizam Noćenja Manifestacije Mislav Matišić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]