Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tugomir Majdak
  • 24.07.2016. 10:30

Kako brže do europskog novca za poljoprivredu?

Velik broj mladih poljoprivrednika dobit će sredstva za investicije u svoja gospodarstva, cilj je što prije otvoriti nove natječaj za mjeru 6.1. jer za njih postoji velik interes, a pripremaju se i natječaji za mjere 4.1. i 4.2., jer su prethodni neslavno završili!

  • 5.886
  • 776
  • 0

Protekle tri godine Hrvatska ni izbliza nije iskoristila sredstva iz Europskog fonda za ruralni razvoj. Nažalost, bilo je određenih zastoja, a prošlogodišnji natječaji za mjere 4.1. i 4.2. neslavno su završili, istaknuo je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak nakon otvaranja Županijskog natjecanja orača u Bodovaljcima.

Rekao je da Ministarstvo poljoprivrede uskoro otvara niz novih natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva te preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda.

Pravilnici za povoljniji položaj malih i srednjih OPG-ova

"Europska komisija je dala svoje mišljenje, kreće se u izmjenu programa, a već su izmijenjeni i pravilnici koji će staviti u daleko povoljniji položaj mala i srednja poljoprivredna gospodarstva. Pripremaju se i sektorski natječaji kako bi konkurentniji bili poljoprivrednici po sektorima.

Da ne stavljamo u isti koš pojedine sektore, odnosno obime poljoprivrednih gospodarstava. S druge strane, što se tiče same strategije, u sklopu izmjena Programa ruralnog razvoja rade se strateške smjernice za razdoblje 2017. - 2027. i definitivno će to postaviti odrednice za hrvatsku poljoprivredu, sukladno svim specifičnostima", rekao je zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Zahtjevi za mjeru 6.1. obrađuju se punom parom

Govoreći o mjerama kojima se potiču mladi poljoprivrednici istaknuo je da Agencija za plaćanje u poljoprivredi intenzivno obrađuje zahtjeve za mjeru 6.1.

"Velik broj mladih poljoprivrednika dobit će sredstva za investicije u svoja gospodarstva, cilj nam je što prije otvoriti novi natječaj za ovu mjeru jer postoji velik interes. Od 169 tisuća OPG-a upisanih u upisnik samo 9% nositelja su mladi poljoprivrednici. To je za nas nedostatna brojka. U tom broju ostalih članova do 40 godina je 18%, a cilj nam je do 2020. godine doći na razinu od 20% nositelja poljoprivrednika koji su mlađi od 40 godina. To planiramo učiniti kroz ovu mjeru 6.1., ali i ostale mjere u okviru izravnih plaćanja, ali i nacionalne mjere potpore za mlade".

10 projekata navodnjavanja sa papira na polja!

Cilj je pomladiti gospodarstva

Najavio je i da će Ministarstvo poljoprivrede 27. ovog mjeseca objaviti prvi natječaj za sufinanciranje projekata izgradnje sustava javnog navodnjavanja preko mjere 4.3. Programa ruralnog razvoja. Podsjetio je da se na otvaranje tog natječaja čekalo godinu dana. Pripremljeno je 10 projekata u sedam županija, u vrijednosti više od 350 milijuna kuna. Smatra da će se njihovim ostvarenjem početi mijenjati struktura sjetve na slavonskim oranicama, da će ti sustavi omogućili proizvodnju intenzivnijih kultura, a to bi omogućilo i veća zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Cilj je što brže pokrenuti natječaje, pojednostavniti procedure, brže odobravati zahtjeve da poljoprivrednici što prije dobiju novac kojim žele proširiti i modernizirati svoju proizvodnju.


Tagovi

Ruralni razvoj Tugomir Majdak Natječaji Agencija za plaćanje Upisnik Potpore za mlade Navodnjavanja Novac.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]