Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 26.02.2019. 15:00
  • Ličko-senjska, Plitvička jezera

Još 162 poljoprivrednika potpisala ugovore za projekte iz operacije 6.1.1. i 6.2.1.

Nakon Zagreba i Osijeka, potpisivanje ugovora danas je održano na Plitvičkim jezerima. "Vi ste snaga ove zemlje i pokretač pozitivnih promjena", rekao im je ministar.

Foto: Depositphoto/HighwayStarz
  • 1.124
  • 98
  • 0

Čak 162 ugovora o financiranju vrijedna 85 milijuna kuna, potpisana su danas na Plitvičkim jezerima u sklopu interaktivne radionice za poljoprivrednike kojima su odobrena sredstva za projekte iz operacija 6.1.1. "Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja RH.

Sredstva će biti utrošena za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu te izgradnju i rekonstrukciju vrtića, a radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.  

Europa ulaže u isplative, održive i uspješne projekte

"Nema te poslovne ideje koju ne možete ostvariti ako je gradite na dobrim temeljima. Jedan od boljih temelja je traženje financiranja tih ideja u EU fondovima jer Europa ulaže u isplative, održive i uspješne projekte. S ugovorima koje ste danas potpisali vi ste odlučili svoju budućnost graditi u ruralnim područjima, vi ste snaga ove zemlje i pokretač pozitivnih promjena. Teško se danas odlučiti biti negdje vezan 5, 10 ili 20 godina. Za to je potrebno volje, želje, hrabrosti i vizije.

Kroz 30 novih natječaja iz Programa ruralnog razvoja do 360 milijuna eura

Vi imate sve to, a Program ruralnog razvoja pruža vam mogućnost rasta i razvoja vaših ideja. Danas ste dobili ugovore za mlade poljoprivrednike, sutra ćete htjeti biti veći, proširiti proizvodnju, uvesti preradu, kupiti dodatnu mehanizaciju, educirati se… financiranje svih tih potreba možete pronaći u Programu ruralnog razvoja", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić na Plitvicama.

Kako objašnjavaju, mladi poljoprivrednik kojem je poljoprivreda osnovna djelatnost i korisnik je operacije 6.1.1., ovim ugovorom dobiva 50.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, odnosno 100% potpore za cijeli niz aktivnosti koji doprinose razvoju gospodarstva, od kupnje poljoprivrednog zemljišta i alata, podizanja novih nasada, izgradnju prostora za izravnu prodaju svojih proizvoda, i sl. Operacija je namijenjena i onima kojima poljoprivreda nije osnovna djelatnost, a takvi mogu ostvariti potporu od 20.000 eura u kunskoj protuvrijednosti.

Za tip operacije 6.1.1. ugovorena potpora za 835 korisnika

"Do sada je na sva tri raspisana natječaja za tip operacije 6.1.1. ukupno ugovorena potpora za 835 korisnika, a ugovoreni iznos potpore je 308.689.875,00 kuna.  S obzirom na to da se korisnicima potpora isplaćuje u tri rate tijekom razdoblja od najduže 36 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora o financiranju do sada je isplaćena potpora u iznosu od 182.866.185,40 kuna za 622 korisnika.

132 poljoprivrednika potpisala ugovore iz operacija 6.1.1. i 6.2.1.

Operacija 6.2.1. namijenjena je onima koji žele svoj poljoprivredni posao proširiti na nepoljoprivredne aktivnosti pa će ugovoreni novac iskoristiti za npr. mehaničarske radnje, turističke djelatnosti, kušaonice vina, proizvodnju kolača, likera, eteričnih ulja, peleta, ali i djelatnost uređenja krajolika, čuvanja djece te starijih i nemoćnih osoba. Iznos potpore je 50.000 eura po korisniku u kunskoj protuvrijednosti", zaključuje se u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Operacija 6.1.1 Operacija 6.2.1. Operacija 7.4.1. Ugovori Plitvička jezera


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]