Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore za poljoprivredu
  • 05.10.2021. 14:20
  • Osječko-baranjska, Osijek

Javni pozivi: OBŽ potiče poljoprivredu s novih tri milijuna kuna

Program potpora za poljoprivrednike sastoji se od 13 mjera od kojih su dvije nove - mjera za prvo osnivanje OPG-a te potpora za trošak klanja u registriranim objektima, kažu iz Osječko-baranjske županije.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.773
  • 107
  • 1

Novi program potpora za poljoprivrednike za razdoblje 2021.- 2023. godine, a koji se sastoji od 13 mjera od kojih su dvije nove - mjera za prvo osnivanje OPG-a te potpora za trošak klanja u registriranim objektima, najavili su danas župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Silva Wendling

"Novi set usklađen je sa smjernicama iz Strategije hrvatske poljoprivrede te drugim planskim dokumentima. Nemamo više mjere za kontrolu plodnosti tla, genetsko unaprjeđenje u razvoju stočarstva te mjeru za dobrobit životinja, a razlog je što je mali broj korisnika bio prijavljen na njih", istaknula je Wendling dodavši kako su ostale mjere ostale iste. 

Tako je za potpore u ovoj godini ukupno osigurano tri milijuna i sto osamdeset tisuća kuna.

"Zahtjeve podnose svi oni koji imaju osnovni uvjet, a to je da su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili Upisnik poljoprivrednika. Oni nam dostavljaju dokaze o izvršenim ulaganjima, jer sve potpore temeljimo na uredbama Europske komisije o potporama male vrijednosti", pojasnila je pročelnica.

Ekološka proizvodnja i mladi budućnost OBŽ

Naglasila je kako nisu išli na duže razdoblje, jer će se cijela poljoprivredna politika mijenjati, a Hrvatska tek treba donijeti svoj Strateški plan razvoja ZPP-a. Nakon toga će vidjeti koje su mjere tamo donesene te koje možda treba osmisliti kako bi se pomoglo poljoprivrednicima i očuvala poljoprivredna proizvodnja.

"U svakoj je mjeri utvrđen intenzitet potpore i maksimalni iznos te pozivamo sve poljoprivrednike koji ispunjavaju uvjete iz javnih poziva da se jave ispune obrazac koji će se nalaziti na webu te dostave svu potrebnu dokumentaciju", poručila je.     

Predstavljajući novi program potpora župan Ivan Anušić najavio je i povećanje iznosa potpora za mlade i ekološku poljoprivredu i preradu ekoloških proizvoda. 

"Budućnost Osječko-baranjske županije, ali i cijele Hrvatske je proizvodnja hrane. Moramo poduprijeti one koji žele proizvoditi, baviti se poljoprivredom, raditi na zemlji i stvarati nove vrijednosti", kazao je župan te dodao kako se nada da će novi set potpora unaprijediti proizvodnju hrane te usmjeriti mlade ljude da se bave poljoprivredom, ponajprije ekološkom proizvodnjom. 

Anušić: Budućnost Osječko-baranjske županije, ali i cijele Hrvatske je proizvodnja hrane

Podsjetio je kako je u proteklom razdoblju za poljoprivredu izdvojeno oko 15 milijuna kuna za 1.075 korisnika različitih poljoprivrednih profila. Osvrnuo se i na izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, kao svojevrsni inkubator poljoprivredne proizvodnje te na 16 sustava za navodnjavanje koji su samo jedni, kako je rekao, od pokazatelja da ova županija potiče poljoprivredu i njezinu proizvodnju kao i mlade da se bave u njoj. 

13 mjera potpore 

Javni će poziv za nove potpore biti objavljen 6. listopada (sutra) na internetskoj stranici Županije te biti otvoren do 15. studenog.

Inače, rijeć je o sljedećim mjerama: potpora mladim poljoprivrednicima (200.000 kuna), potpora oštećenicima u slučaju prirodnih nepogoda (20.000 kuna), potpora za prvo osnivanje obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (150.000 kuna), za kupovinu uzgojno valjanih grla u stočarstvu (100.000 kuna), potpora za uzgoj i držanje uzgojno valjanih junica mliječne pasmine (150.000 kuna), za poticanje izvrsnosti u proizvodnji mlijeka (200.000 kn), za trošak usluge klanja u registriranim objektima (50.000 kn), za istraživačke projekte u poljoprivredi (150.000 kn), potpora poljoprivrednicima u preradi poljoprivrednih proizvoda (300.000 kuna), za promotivne mjere u korist poljoprivredne proizvodnje (100.000 kuna), za sudjelovanje u programima kvalitete i stvaranja robne marke poljoprivrednih proizvoda (260.000 kuna), potpora za manifestacije (400.000 kn) te potpora za uređenje ruralne infrastrukture vezane uz poljoprivredu (1.000.000 kuna). 


Tagovi

Potpore OBŽ Ivan Anušić Silva Wendling Ekološka proizvodnja OPG Trošak klanja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner