• Ruralni razvoj
  • 22.02.2019. 09:00

Jamstva za ruralni razvoj - niže kamate, niže naknade i duži rokovi otplate

Poljoprivrednicima su dostupna 133 milijuna kuna za Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj! Time i niže kamatne stope, niže naknade i duži rokovi otplate.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 1.456
  • 182
  • 1

Sporazume o suradnji na provedbi Pojedinačnih jamstava za ruralni razvoj, potpisanih između HAMAG-BICRO-a i 16 financijskih institucija (banaka i leasing društava) za koje je osigurano 17,65 milijuna eura (133 milijuna kuna), uručio je jučer potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Naime, kako objašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, prošle godine potpisan je Sporazum o financiranju između Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO-a te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, za provedbu novih financijskih instrumenata kojima se omogućava jednostavnije, brže i lakše kreditiranje ulaganja u poljoprivredu, preradu i šumarstvo.

Jamstva do gotovo 10 milijuna kuna po projektu 

"Nakon uspješno plasiranih mikro i malih zajmova sa 0,5 % kamate, a za sektor mljekarstva i najnižom kamatom ikad od 0,1% – u prvih nekoliko mjeseci primjene rezultirali su sa 100 odobrenih zajmova u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Sada nastavljamo s pojedinačnim jamstvima do gotovo 10 milijuna kuna po projektu i stopom jamstva od 80% za mljekarski sektor i mlade poljoprivrednike", navode iz Ministarstva. 

"Naši su poljoprivrednici do sad bili u nepovoljnom položaju jer je zaduživanje u komercijalnim bankama bilo iznimno skupo i njima neprihvatljivo. Poljoprivredna proizvodnja u takvim uvjetima zaduživanja nije mogla biti konkurentna, niti isplativa. Zato smo omogućili povoljno financiranje kroz Program ruralnog razvoja i osmislili nove financijske instrumente. Ovo je dodatan vjetar u leđa svima onima koji žive od poljoprivrede, proizvodnje hrane i šumarstva te kvalitetan temelj za snažniju proizvodnju domaće htrane i bolji život naših poljoprivrednika, rekao je Tolušić. 

Nadalje, svrha financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je potaknuti razvoj poljoprivrednog, prerađivačkog i šumarskog sektora, omogućavanjem povoljnijih uvjeta financiranja kao što su niže kamatne stope, niže naknade, duži rokovi otplate i veća mogućnost počeka uz manje instrumenata osiguranja koje korisnici moraju priložiti. Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj mogu se koristiti za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš, korištenje obnovljivih izvora energije, povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima kao i  modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme pri dobivanju drva i šumskouzgojnim radovima te u predindustrijskoj preradi drva. Namijenjena su mikro, malim i srednjim gospodarskim subjektima.

Maksimalni iznos 1,3 milijuna eura

"Maksimalni iznos jamstva je 1,3 milijuna eura u trajanju od 1 do 15 godina, a moguće je ugovoriti stopu do 70 %, dok je za mlade poljoprivrednike i mljekarski sektor osigurana maksimalna stopa od 80 % uz premiju rizika od 0,25% odobrenog iznosa jamstva odnosno 0,10% ako se radi o mladim poljoprivrednicima i mljekarskom sektoru. Jamstvo obuhvaća glavnicu kredita, a maksimalni udio obrtnih sredstava je 200.000 eura, odnosno do 30% ukupnog iznosa prihvatljivih troškova, ovisno o tome koji je iznos viši", zaključuje se iz Ministarstva. 

Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj moguće ugovoriti u 16 banaka i financijskih institucija: Kentbank d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Croatia banka d.d., Banka Kovanica d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Partner banka d.d., Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Podravska banka d.d., Addiko bank d.d., Zagrebačka banka d.d., Agram banka d.d., Slatinska banka d.d., Erste&Steiermarkische S-lesing d.o.o., Unicredit leasing Croatia d.o.o., OTP leasing d.d.

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Vjeran Vrbanec, objasnio je pak da je postupak prijave za ostvarenje jamstva jednostavan. "Poduzetnik u samo par koraka ima priliku osigurati investiciju za svoj projekt. Budući da su naši  financijski instrumenti na tržištu već prepoznati kao najjeftiniji i najbrži oblik financiranja poslovanja veselim se novim rezultatima na ruralnom području te brzoj apsorpciji predviđene alokacije", rekao je Vrbanec. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Jamstva Banke Sporazum Ruralni razvoj Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

APPRRR

Ulica grada Vukovara 269d, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6002 700, e-mail: info@apprrr.hr web: http://www.apprrr.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi