Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS mjere
  • 07.09.2021. 12:10

Izravne potpore i IAKS mjere: Što donosi novi Pravilnik?

Donesen je novi Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja. Najvažnije promjene, ističu iz Ministarstva poljoprivrede, odnose se na Mjere 10 i 14.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.414
  • 131
  • 0

Objavljen je novi Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja Republike Hrvatske za 2021. godinu, objavili su iz Ministarstva poljoprivrede. 

Najvažnije promjene, ističu, odnose se na Mjeru 10,  tip operacije 10.1.17 "Poticanje uporabe stajskog gnoja na oraničnim površinama" te Mjeru 14 Dobrobit životinja.

Što se tiče stajskog gnoja, iznimno za 2021. godinu produljuje se rok za dostavu obvezne dokumentacije (petogodišnji plan gnojidbe, analiza tla i analiza stajskog gnoja te računi za obavljene analize) do 15. prosinca 2021. godine. 

Nadalje, propisuju se prihvatljivost i sadržaj analize tla te se navodi kako ista ne smije biti starija od 3 godine i mora sadržavati najmanje sljedeće podatke: - reakciju tla (pH KCl i H2O), sadržaj humusa, sadržaj fiziološki aktivnih hranjiva P2O5 i K2O, hidrolitsku kiselost ili sadržaj ukupnih karbonata te sadržaj skeleta (kod skeletnih tala). Iznimno za 2021. godinu prihvatljive su sve analize napravljene prema odredbama do stupanja na snagu izmjena i dopuna Pravilnika.

Također, propisuje se postupanje pri provedbi analize tla u slučaju kada je površina svih ARKOD parcela za koje se traži potpora manja od 1 ha na način da se za svakih 10 ARKOD parcela koje imaju površinu manju od 1 ha provodi analiza samo najveće ARKOD parcele.

Vezano za dobrobit životinja, propisana je obveza korisniku da za kategoriju odbijena prasad do 15. siječnja 2022. godine dostavi Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na uvid Registar svinja na gospodarstvu ili ispis iz Registra te popunjen Obrazac 35. iz Priloga 4.

Temeljem dvije dostavljene evidencije HAPIH će utvrditi osnovicu za izračun UG za kategoriju odbijena prasad na sljedeći način:

  • ako je broj oprasene prasadi iz Registra svinja na gospodarstvu veći od broja grla za koje je prijavljen završetak proizvodnog ciklusa na Obrascu 35. iz Priloga 4. ovoga Pravilnika za osnovicu se uzima broj grla iz Obrasca 35.
  • ako je broj oprasene prasadi iz Registra svinja na gospodarstvu manji od broja grla za koje je prijavljen završetak proizvodnog ciklusa na Obrascu 35. iz Priloga 4. ovoga Pravilnika, za osnovicu se uzima broj oprasene prasadi iz Registra svinja na gospodarstvu.

"Osnovica za izračun UG kod kategorije svinje za tov je broj grla ocijenjen i razvrstan u T1 i T2 kategorije na liniji klanja i/ili broj izvezenih grla tovnih svinja (podaci navedeni u Međunarodnom tovarnom listu (CMR))", napomenuli su iz Ministarstva. 

Više o izmjenama možete pročitati ovdje

Radi usklađivanja sa odredbama članka 15. Zakona o poljoprivredi (Narodne novine br. 118/18., 42/20. i 127/20. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 52/21) i Zakona o općem upravnom postupku (Narodne novine br. 47/09) izmijenjene su odredbe Pravilnika koje se odnose na donošenje odluka o iznosu prava na potporu, odluka o povratu sredstava te na postupak žalbi (prigovora).


Tagovi

IAKS mjere Izravne potpore Mjera 10 Mjera 14 Stajski gnoj Dobrobit životinja


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas bez navodnjavanja ne možemo govoriti o ozbiljnijoj poljoprivrednoj proizvodnji. Izgradnja akumulacije u svrhu navodnjavanja je velika investicija, ali ima niz prednosti. Više detalja su nam otkrili Siniša Hrgović, dipl.ing.agr, Adam D... Više [+]