Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita proizvoda
  • 24.11.2017. 13:30

Izrada specifikacije za komiški rogač, istarsku kobasicu, čepinski kupus...

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je 447 tisuća kuna za izradu specifikacija šest domaćih prehrambenih proizvoda

Foto: mps.hr
  • 1.276
  • 64
  • 0

Ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta vrijedne 447.000 kuna sa šest skupina proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su sudjelovali u Natječaju za dodjelu potpore male vrijednosti iz Programa u 2017. godini, potpisao je danas ministar Tomislav Tolušić.

Potpisanim ugovorima, sufinancirat će se izrada specifikacije za Komiški rogač, Istarsku kobasicu, Dalmatinsku janjetinu, Čepinski kupus, Krčke šurlice i Meso turopoljske svinje, navodi se u priopćenju ministarstva.

"Svako naše mjesto ima neku svoju specifičnost, neku tradiciju pripreme hrane i sve to treba staviti na papir i sačuvati od zlouporabe imena i od zaborava. Do sada smo zaštitili 17 proizvoda na EU razini, a još 18 ih je u nekoj od faza zaštite. I za iduću godinu planiramo izdašna sredstva za ovaj vid pomoći proizvođačima, a stručne službe Ministarstva na raspolaganju su proizvođačima u svakom trenutku. Sav teret zaštite je na proizvođačima, bez njihove složnosti i volje nema zaštite, ali mi smo ovdje za savjet, financijsku i drugu pomoć, a prije svega za suradnju", rekao je ministar Tomislav Tolušić.

Kako podsjećaju, programom Ministarstva poljoprivrede "Potpora skupinama proizvođača za izradu Specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili kao zajamčeno tradicionalni specijalitet" potiču se skupine odnosno udruženja proizvođača na pokretanje postupka zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz EU sustava kvalitete za poljoprivredne i prehrambene proizvode. Proizvođačima se financijski olakšava početna faza postupka zaštite naziva proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede prihvatilo je 6 prijava u ukupnom iznosu sufinanciranja od 447.000,00 kuna. Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava za izradu Specifikacije proizvoda, a pokriva 80% ukupnih troškova. Visina potpore po pojedinom korisniku iznosi do 75.000 kn, a u protekle tri godine dodijeljeno je 1,7 milijuna kuna za 31 projekt zaštite naziva proizvoda.

Kao potporu proizvođačima za ovu svrhu Ministarstvo poljoprivrede je u 2015. godini dodijelilo ukupno 611.502,50 kuna za 11 projekata zaštite naziva proizvoda, a u 2016. godini ukupno 726.344,49 kuna za 14 projekata zaštite naziva proizvoda. Za provođenje u 2017. godini osigurali smo iznos od 691.125,00 kn. Natječaj za dodjelu potpore bio je objavljen u u lipnju i trajao je do kolovoza, zaključuje se u priopćenju.

Foto: mps.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Zaštita proizvoda Ugovori Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]