Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krizna rezerva
  • 08.06.2023. 15:00

Izdvojit će 250 milijuna eura za zemlje koje je pogodila suša i poplava?

U Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politike, za potporu poljoprivrednicima koji su izgubili svoje usjeve zbog suše ili poplava

Foto: Depositphotos/KVM50
  • 1.428
  • 68
  • 0

Europska komisija planira izdvojiti 250 milijuna eura za zemlje pogođenim ekstremnim vremenskim prilikama, o čemu se raspravljalo na posljednjem Vijeću EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) piše EfeAgro.

U Portugalu, Španjolskoj, Francuskoj i Italiji su pozvali da se aktivira krizna rezerva iz Zajedničke poljoprivredne politike, za potporu poljoprivrednicima koji su izgubili svoje usjeve zbog suše ili poplava, a gdje je ugrožena i stočarska proizvodnja.

Ovaj su prijedlog podržale Njemačka, Bugarska, Litva, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Cipar, Irska, Grčka i Malta.

Sredstava ima

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu, rekao je tijekom sastanka da je čuo zahtjeve četiri zemlje koje su najviše pogođene.

"U poljoprivrednim rezervama je još uvijek na raspolaganju 250 milijuna eura nakon dva paketa pomoći od kojega je onaj od 100 milijuna eura odobren. Ponavljam da su ova sredstva raspoloživa ako okolnosti to opravdavaju”, napisao je tada na svom Twitter profilu.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Wojciechowski je precizirao da njegove službe još proučavaju kako da ta sredstva iz krizne rezerve rasporede među sve zemlje koje su pretrpjele ekstremne vremenske prilike te da metodologija još nije dogovorena. Naveo je da se priprema prijedlog, na temelju osnovnog kriterija - raspodjele izravnih plaćanja, ali uz određene izmjene uzimajući u obzir da su neke zemlje u većoj krizi od drugih. 

Ukazao je na različitosti u državama članicama gdje je Portugal i Španjolsku pogodila suša, Italiju poplava, ali i na probleme u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda u Latviji i Litvi ili belgijsku krizu u proizvodnji jabuka.

Odmak od strateških planova? 

Luis Planas, španjolski ministar poljoprivrede je zatražio da se poljoprivrednici i stočari podrže u ovoj krizi koja je klimatska i koja ima direktan utjecaj na poljoprivredna tržišta. Pozvao je na aktiviranje kriznih rezervi što prije.

Četiri zemlje traže fleksibilnost i odstupanje od implementacije nacionalnih strateških ZPP planova u izravnim plaćanjima, u operativnim programima organizacija proizvođača, u programu vina i u shemi nasada vinograda. Pozvali su na povećanje stope avansa na najmanje 70 posto u slučaju izravnih plaćanja i na najmanje 85 posto u okviru programa ruralnog razvoja.


Tagovi

ZPP Janusz Wojciechowski Suša Pomoć poljoprivrednicima Krizna rezerva Poplava Izravna plaćanja Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije