Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore
  • 07.06.2022. 14:40

Isplatili proizvođačima mlijeka zaostale premije pa ih predstavili kao dodatnu pomoć?

Detalj iz susjedstva, razmišljali o isplati jednokratne pomoći, a onda se odlučili za drugi oblik pomoći. Isplatit će ono što duguju?!

Foto: Depositphotos/StockSeller
  • 1.552
  • 155
  • 0

Vlada Republike Srpske u susjednoj BiH nedavno je objavila da će mljekarskom sektoru u ovoj godini biti isplaćena dodatna sredstva, kako bi ublažili posljedice nastanka ozbiljnih poremećaja na tržištu. S tim u vezi, najavljeno je da će proizvođači u ovoj godini dobiti 15, umjesto 12 premija.

Kako je 30. svibnja rekao tamošnji premijer Radovan Višković bit će izdvojeno "dodatnih 7.430.000 KM (28,6 milijuna kuna) sredstava iz Kompenzacijskog fonda za podršku mljekarskom sektoru".

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a su 1. lipnja naveli da je za dvije premije za mlijeko isplaćeno 4.815.364 KM (18,5 milijuna kuna). Za redovni mjesečni poticaj izdvojeno je nešto vise od 2,4 milijuna KM (9,2 milijuna kuna), te više od 2,39 milijuna KM iz sredstava Kompenzacijskog fonda RS.

Poticaj za ožujak i travanj

Međutim, isplata ovih potpora stvorila je konfuziju kod proizvođača. Pod uvjetom anonimnosti, naveli su nam kako su na njihovim računima evidentirane dvije redovne uplate premija – za ožujak i travanj, navodeći da nije riječ ni o kakvim dodatnim sredstvima, "kako to iz Vlade RS i resornog ministarstva pokušavaju prikazati".

Iz Ministarstva poljoprivrede RS na upit Agrokluba ističu da je na sastanku s Viškovićem, a kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja mljekara, Vladimir Usorac, razmatrana mogućnost isplate jednokratne premije u iznosu 0,05 KM (0,19 kn) po litri za sve proizvođače koji su proizvodili mlijeko u prethodnoj godini. Ovom vrstom podrške izdvojena sredstva iznosila bi oko 6.000.000 KM (23 milijuna kuna).

Zaostale premije

Međutim, odlučili su se za drugi vid "podrške".

"Kako bi podrška bila veća, odlučeno je da se izvrši isplata zaostalih premija, tako da će mljekarima u ovoj godini biti isplaćeno 15 umjesto dosadašnjih 12 premija koje su isplaćivane redovno svakog prvog u mjesecu. Na ovaj način će mljekari u ovaj godini kroz premiju za mlijeko umjesto planiranih 27.000.000 KM (104 mil. kn) ostvariti oko 35.000.000 KM (oko 135 mil.kn)", stoji u odgovoru iz Ministarstva.

Podsjetili su da je pored ove mjere, za mljekarski sektor u ovoj godini izdvojeno dodatnih 1.000.000 KM (3,8 mil.kn) iz Kompenzacijskog fonda za nabavku steonih kvalitetno rasiplodnih junica. Dodaju i kako pažljivo prate cjelokupnu situaciju u sektoru i da će "dodatno intervenirati, u skladu s mogućnostima, ukoliko se ukaže potreba za tim".


Tagovi

Mlijeko Proizvođači mlijeka Premije za mlijeko Ministarstvo poljoprivrede RS Vladimir Usorac Radovan Višković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo