Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 04.02.2019. 12:55

Isplata prve rate izravnih plaćanja kreće 15. veljače!

Obećano – ispunjeno! Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu, kaže ministar Tolušić.

Foto: Bigstockphoto/Goncharuk
  • 4.413
  • 559
  • 0

Isplata prve rate izravnih plaćanja kreće 15. veljače – 1,5 milijardi kuna za više od 100.000 hrvatskih poljoprivrednika, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

"Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara", navode iz ministarstva. 

Mirne pripreme za proljetnu sjetvu 

"Obećano – ispunjeno! Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Kako je dodao, ove su godine podebljali proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. "Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili i za koje smo lani proveli čak 176 savjetovanja s javnošću", naglasio je Tolušić. 

U 2018. isplaćeno 5,6 milijardi kuna potpora poljoprivrednicima

U ožujku nastavljaju s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13). U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju, a uključujući poravnanja završiti do 30.6.2019. godine, bit će isplaćeno 870 milijuna kuna. 

Za Dobrobit životinja 50 milijuna kuna

Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja.

"Podsjetimo, u studenom 2018. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1.135.634.915 kuna. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2018. godini", zaključuju iz ministarstva. 

Detaljnu tablicu kad će isplate pogledajte u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Izravna plaćanja Isplata Poticaji Potpora Tomislav Tolušić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).