Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 07.02.2020. 09:10

Isplata izravnih plaćanja kreće 17. veljače!

Kreće isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima, doznali smo iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Foto: Depositphotos/hurricanehank
  • 18.535
  • 1.175
  • 0

Isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, započinje u ponedjeljak, 17. veljače 2020., doznajemo iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Detaljnije o isplati potpora objavit ćemo u priopćenju na mrežnim stranicama Agencije", kratko su nam odgovorili iz APPRRR-a. 

Podsjećamo, prema planu proračuna za 2020. godinu Ministarstvo je za isplatu potpora u poljoprivredi i ribarstvu kroz EU fondove i državni proračun, osiguralo 6.243.252.065 kuna što je za 333.972.261 kuna odnosno 5,7% više u odnosu na 2019. godinu.

"Tako će u 2020. godini poljoprivrednicima biti isplaćen najveći iznos potpore u okviru izravnih plaćanja od 2014. godine do sada, s tim da se 82,6% sredstava financira kroz Europski fond za jamstva u poljoprivredi, tj. 325 milijuna kuna više nego prethodne godine. Isto tako, uspjeli smo za naše poljoprivrednike osigurati i dodatnih 26 milijuna eura za 2020. godinu korištenjem mehanizma fleksibilnosti.

Sukladno novom planu za izravna plaćanja poljoprivrednim proizvođačima osigurano 3.101.459.163 kuna, što je za 79,5 milijuna kuna više nego 2019. godine", priopćeno je iz Ministarstva još u studenom 2019. godine. 

Je li isplaćeno manje potpora? Evo što kažu iz Ministarstva poljoprivrede

U istom mjesecu prošle godine, pak, za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,3 milijarde kuna, što je 200 milijuna kuna više nego 2018. godine. Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, odnosno za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje.

Kako su podsjetili iz Ministarstva, za osnovno plaćanje po površini prihvatljive su samo obrađene poljoprivredne površine, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se obavlja poljoprivredna aktivnost i koje su upisane u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta – ARKOD. Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih 20 hektara koja poljoprivredna gospodarstva obrađuju, svim korisnicima koji zadovoljavaju uvjete za osnovno plaćanje. Zeleno plaćanje je plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš, a isplaćuje se kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja.


Tagovi

Isplata Izravna plaćanja IAKS mjere APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]