Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • APPRRR
  • 23.12.2020. 09:00

Isplaćeno gotovo 13 milijuna kuna potpora u stočarstvu i proizvodnji šećerne repe

APPRRR je isplatila gotovo 13 milijuna kuna potpore, od čega 3,4 milijuna kuna u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, unapređenje uzgoja ovaca, koza i izvornih pasmina peradi te 9,5 milijuna kuna proizvođačima šećerne repe.

Foto: Renata Prusina
  • 300
  • 86
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je gotovo 13 milijuna kuna potpore, od čega 3,4 milijuna kuna korisnicima Programa potpore za unaprjeđenje proizvodnog potencijala u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele, uzgoju ovaca, koza te izvornih pasmina peradi za zadnju godinu provedbe Programa, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tako su iznos od 3,1 milijun kuna za unapređenje uzgoja ovaca i koza primila 38 korisnika za ukupno 30.521 grla, a za 131 proizvođača izvornih pasmina peradi isplaćeno je 300 tisuća kuna i to za 2.181 kokoš hrvaticu i 1.963 zagorska purana. 

"Temeljem Programa donesenog Odlukom Vlade Republike Hrvatske osigurano je za unaprjeđenje uzgoja ovaca i koza za trogodišnje razdoblje ukupno 13,5 milijuna kuna te za izvorne pasmine peradi 1,5 milijuna kuna. Isplata potpore u sektoru mesnog govedarstva u sustavu krava-tele očekuje se sljedeći tjedan“, pojašnjavaju.

Za proizvodnju šećerne repe 9,5 milijuna kuna

Također, isplaćeno je više od 9,5 milijuna kuna korisnicima Programa potpore za proizvođače šećerne repe za drugu godinu provedbe Programa. 

Potporu za proizvodnju šećera je primilo 344 proizvođača za ukupno 7.096,57 hektara s maksimalnim iznosom od 2.500,00 kuna po hektaru.

Podsjećaju, trogodišnji Program potpore proizvođačima šećerne repe donesen je 2019. godine i vrijedan je ukupno 60 milijuna kuna, a svi korisnici koji su u sustav ušli 2019. ostvaruju potporu u maksimalnom iznosu. 

Sukladno Pravilniku o njegovoj provedbi za razdoblje od 2019. do 2021. godine (NN 33/2019, 67/2020) korisnici su dužni svake godine plodoredom na svom gospodarstvu osigurati sjetvu šećerne i repe te se obvezuju u 2021. godini uzgajati šećernu repu na najmanje 40% površina za koje su ostvarili potporu u 2020. godini. Iz tog razloga pravo na isplatu potpore nisu ostvarili korisnici koji u 2019. godini nisu sijali navedenu kulturu.

Programom državne potpore za iznimno osjetljiv sektor osiguran 121 milijun kuna

Inače, proizvodnja šećera u Hrvatskoj je iznimno značajna, približno 50% proizvedenog se izvozi, no površine šećerne repe su u padu i stoga, osim izravnih plaćanja i proizvodno vezanih plaćanja, za ovaj sektor je osigurana i potpora iz Državnog proračuna te će se nastaviti podupirati ovaj sektor, poručili su iz Ministarstva.


Povezane biljne vrste

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Govedarstvo

Govedarstvo

Govedarska proizvodnja uključuje uzgoj goveda i proizvodnju mesa, odnosno tov te predstavlja značajnu granu stočarstva Republike Hrvatske. Prema podatcima Hrvatske poljoprivredne... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

APPRRR Isplata Potpore Proizvodni potencijal Šećerna repa Govedarstvo Uzgoj ovaca


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije