Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Covid mjera
  • 29.12.2021. 12:45

Isplaćeno gotovo 100 milijuna kuna potpora stočarima - najviše za tovnu junad

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je za više od 5.300 stočara 100 milijuna kuna kroz covid mjeru pomoći.

Foto: Depositphotos/mcerovac
  • 3.831
  • 415
  • 2

Isplaćene su potpore proizvođačima tovnih svinja, uzgajivačima tovne junadi i primarnim proizvođačima mlijeka u vrijednosti od gotovo 100 milijuna kuna, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kako navode, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19.

Tako je za proizvođače mlijeka odobrena potpora vrijedna 37 milijuna kuna za 2.720 korisnika odnosno 750 kuna po svakom grlu koje zadovoljava uvjete za potporu.

Uzgajivačima tovne junadi odobreno je 40 milijuna kuna za 2.401 korisnika odnosno 597,87 kuna po svakom grlu koje zadovoljava uvjete za potporu, dok je proizvođačima tovnih svinja odobrena potpora vrijedna 22,5 milijuna kuna za ukupno 242 korisnika odnosno 300 kuna po svakom grlu koje zadovoljava uvjete za potporu.

Naime, ova je mjera namijenjena za pružanje financijske pomoći primarnim proizvođačima u sektoru stočarstva koji su se uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa suočili s dugotrajnim i velikim poslovnim poteškoćama uslijed ukupnih tržnih poremećaja vezanih uz pad potražnje te time vezano pad cijena i konačno padom prodaje.

"Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave Covid-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom", napominju iz Ministarstva. 

Kroz Covid mjere isplaćeno 675 milijuna kuna, stočarstvu do kraja godine još 100 milijuna

Ističu kako su uvjeti prihvatljivosti grla specifični za ove potpore i propisani su člankom 6. Pravilnika o provedbi Programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19 (NN 131/21).


Tagovi

Covid mjera Potpore Isplata Ministarstvo poljoprivrede APPRRR Stočarstvo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonska domaća kobasica dobila oznaku zaštićenosti