AgroKlub.com

\

Financiranje

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Financiranje » I općine mogu do EU novca, za cestu dobili 3,2 milijuna kuna

I općine mogu do EU novca, za cestu dobili 3,2 milijuna kuna

Ruralni razvoj

I općine mogu do EU novca, za cestu dobili 3,2 milijuna kuna

Datum: 10.01.2018. 07:30 |

1

Kategorija:

Financiranje

Kroz mjeru 7 Programa ruralnog razvoja, Općina Trnovec Bartolovečki dobit će 3,2 milijuna kuna za gradnju nerazvrstane ceste.

Najveća općina u Varaždinskoj županiji, Općina Trnovec Bartolovečki, svoju najdužu ulicu Široke ledine u Trnovcu uredit će zahvaljujući sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja. Naime, Općina je još 2016. godine pripremila cjelokupnu dokumentaciju za prijavu te aplicirala na mjeru 7, tip operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta". Ovih dana dobili su odluku o prihvatljivosti iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Konačno smo dovršili izgradnju kanalizacijske mreže u Trnovcu i sada je na redu uređenje ulica i prometnica koje su u određenoj mjeri devastirane zbog tih radova. Već ranije smo izgradili i uredili rasvjetu u toj ulici, a ovom investicijom ćemo je u potpunosti urediti. Cijelu prometnicu, te nogostup", kaže nam Zvonko Šamec načelnik Općine koja prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine broji 6.800 stanovnika.


Općina Trnovec Bartolovečki

Ulica Ledine, dodaje, duga je 1,6 kilometar i jedna je od glavnih cesta u Trnovcu. Sad kad su dobili obavijest o dodjeli sredstava, lakše je planirati druge poslove. Tako će sredstva za uređenje drugih prometnica koje su u određenoj mjeri devastirane zbog radova na kanalizaciji, osigurati sama Općina.

Velika pomoć općinama

"Nužno je urediti ulice ne samo zbog izgleda naše općine već zbog veće sigurnosti u prometu, ali i održavanja standarda života kojeg naši mještani imaju", naglašava načelnik odgovarajući nam da ovakva sredstva itekako puno znače općinama. Njihova općina nije gubila vrijeme pa su se pripremili i za paliciranje na podmjeru 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

"Želja nam je osigurati visoki standard življenja našim stanovnicima, a Program ruralnog razvoja svakako je velika pomoć", zaključuje zadovoljni načelnik.

Trnovec se, navode iz općine, prema dokumentima nađenim u DAV Varaždin, prvi put spominje 1471. godine u listini koja regulira posjede zagrebačkog i čazmanskog kaptola. Tarnowc, Tarnovec, Tarnowec i još neki nazivi se spominju u raznim listinama. Posjed Trnovec je kroz povijest mijenjao svoje vlasnike. Vlasnici su bili Zagrebački kaptol, hrvatski kraljevi i veliki varaždinski župani. Posljednji vlasnik je bio veliki varaždinski župan grof Erdödy.

Priča o ovoj općini započela je još 1993. godine novim teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, kada su stanovnici naselja Trnovec, Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prepoznajući postojanje zajedničke povezanosti i interesa, osnovali Općinu Trnovec Bartolovečki te time po prvi puta u povijesti stekli mogućnost značajnijeg utjecaja, ali i preuzeli odgovornost za vlastiti razvitak i razvoj zajednice i prostora na kojem žive.

Foto: Facebook/Zvonko Šamec


Ruralni razvoj RH

Ruralni razvoj RH
Ulica Grada Vukovara 78, Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6106 911
e-mail: eafrd@mps.hr , web: ruralnirazvoj.hr

Broj pregleda članka: 944; Uspješnost članka: 268.2

Tagovi: Ruralni razvoj, Mjera 7, Općina Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec

Ključne riječi članka: i, opcine, mogu, do, eu, novca, za, cestu, dobili, 32, milijuna, kuna, trnovec, općina, općine, godine, načelnik, trnovcu, dobili, još, određenoj mjeri devastirane


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!