• Ruralni razvoj
  • 10.01.2018. 07:30

I općine mogu do EU novca, za cestu dobili 3,2 milijuna kuna

Kroz mjeru 7 Programa ruralnog razvoja, Općina Trnovec Bartolovečki dobit će 3,2 milijuna kuna za gradnju nerazvrstane ceste.

Foto: Facebook/Zvonko Šamec
  • 1.004
  • 271
  • 0

Najveća općina u Varaždinskoj županiji, Općina Trnovec Bartolovečki, svoju najdužu ulicu Široke ledine u Trnovcu uredit će zahvaljujući sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja. Naime, Općina je još 2016. godine pripremila cjelokupnu dokumentaciju za prijavu te aplicirala na mjeru 7, tip operacije 7.2.2. "Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta". Ovih dana dobili su odluku o prihvatljivosti iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

"Konačno smo dovršili izgradnju kanalizacijske mreže u Trnovcu i sada je na redu uređenje ulica i prometnica koje su u određenoj mjeri devastirane zbog tih radova. Već ranije smo izgradili i uredili rasvjetu u toj ulici, a ovom investicijom ćemo je u potpunosti urediti. Cijelu prometnicu, te nogostup", kaže nam Zvonko Šamec načelnik Općine koja prema posljednjem popisu stanovništva 2011. godine broji 6.800 stanovnika.

Ulica Ledine, dodaje, duga je 1,6 kilometar i jedna je od glavnih cesta u Trnovcu. Sad kad su dobili obavijest o dodjeli sredstava, lakše je planirati druge poslove. Tako će sredstva za uređenje drugih prometnica koje su u određenoj mjeri devastirane zbog radova na kanalizaciji, osigurati sama Općina.

Velika pomoć općinama

"Nužno je urediti ulice ne samo zbog izgleda naše općine već zbog veće sigurnosti u prometu, ali i održavanja standarda života kojeg naši mještani imaju", naglašava načelnik odgovarajući nam da ovakva sredstva itekako puno znače općinama. Njihova općina nije gubila vrijeme pa su se pripremili i za paliciranje na podmjeru 7.4. "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu".

"Želja nam je osigurati visoki standard življenja našim stanovnicima, a Program ruralnog razvoja svakako je velika pomoć", zaključuje zadovoljni načelnik.

Trnovec se, navode iz općine, prema dokumentima nađenim u DAV Varaždin, prvi put spominje 1471. godine u listini koja regulira posjede zagrebačkog i čazmanskog kaptola. Tarnowc, Tarnovec, Tarnowec i još neki nazivi se spominju u raznim listinama. Posjed Trnovec je kroz povijest mijenjao svoje vlasnike. Vlasnici su bili Zagrebački kaptol, hrvatski kraljevi i veliki varaždinski župani. Posljednji vlasnik je bio veliki varaždinski župan grof Erdödy.

Priča o ovoj općini započela je još 1993. godine novim teritorijalnim ustrojem Republike Hrvatske, kada su stanovnici naselja Trnovec, Bartolovec, Žabnik, Štefanec, Šemovec i Zamlaka, prepoznajući postojanje zajedničke povezanosti i interesa, osnovali Općinu Trnovec Bartolovečki te time po prvi puta u povijesti stekli mogućnost značajnijeg utjecaja, ali i preuzeli odgovornost za vlastiti razvitak i razvoj zajednice i prostora na kojem žive.

Foto: Facebook/Zvonko Šamec


Tagovi

Općina Trnovec Bartolovečki Ruralni razvoj Mjera 7 Zvonko Šamec


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi