Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Financijski instrumenti
  • 11.03.2021. 10:30

Hrvatski poljoprivrednici najviše u EU koristili financijske instrumente PRR-a

Ulaganja putem financijskih instrumenata u najvećoj su mjeri usmjerena u ratarstvo sa 180 milijuna kuna te u stočarstvo i peradarstvo s iznosom od 70 milijuna kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede.  

Foto: Renata Prusina
  • 245
  • 116
  • 0

Republika Hrvatska je u 2019. godini imala najveći broj korisnika financijskih instrumenata u Europskoj uniji te se nalazila u 15 posto najboljih država članica s obzirom na isplaćena sredstva, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede te poručili da se pozitivni trendovi nastavljaju i kroz 2020. godinu.

Tako je od početka provedbe financiranja od ukupno raspoloživih sredstava odobreno 858 zajmova u iznosu od 245 milijuna kuna od kojih je već isplaćeno 236 milijuna kuna.

Također, jamstva su omogućila višestruko veća ulaganja ambicioznih poljoprivrednika, pa je tako izdano sedam Pojedinačnih za ruralni razvoj u iznosu od 13,46 milijuna kuna, čime su omogućeni projekti u vrijednosti od 55 milijuna kuna, a odobrena su i četiri Investicijska kredita za ruralni razvoj u iznosu od 12,32 milijuna kuna.

Najveća ulaganja u ratarstvo

Ulaganja putem financijskih instrumenata u najvećoj su mjeri usmjerena u ratarstvo sa 180 milijuna kuna te u stočarstvo i peradarstvo s iznosom od 70 milijuna kuna.  

Zajmovi i krediti za ruralni razvoj pružaju niske kamatne stope koje se najvećim dijelom vraćaju u fond za zajmove PRR i plasiraju drugim primateljima, kao i niže naknade, duže rokove otplate i veću mogućnost počeka otplate zajma/kredita te uz manje instrumente osiguranja, a omogućavaju i dodatna ulaganja u obrtna sredstva, kupnju živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljene opreme.

Naime, u okviru Programa ruralnog razvoja, osim bespovratnih sredstava, hrvatski poljoprivrednici od 2018. godine na raspolaganju imaju i kredite, zajmove i jamstva koji se provode u suradnji s HAMAG-BICRO-om i HBOR-om, a koji po izuzetno povoljnim uvjetima poljoprivrednicima, prerađivačima i šumarima omogućavaju ulaganja i održavanje likvidnosti. Uz početna tri, kao odgovor na krizu Covid-19 dodana su još dva financijska instrumenta, ukupne vrijednosti 920 milijuna kuna.

"Pokazali su se punim pogotkom. U nešto više od godinu dana hrvatski poljoprivrednici su ih koristili u većem broju nego u ijednoj drugoj zemlji članici, uz nekoliko povećanja raspoloživih sredstava do sada. Predano rade i sve više ulažu, čemu u prilog govori i rast poljoprivredne proizvodnje u prošloj godini“, istaknula je ministrica Marija Vučković.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Europska unija Financijski instrumenti Hrvatski poljoprivrednici Krediti Zajmovi Ulaganje u ratarstvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Malo su promijenili naziv romana.