Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera 21
  • 09.11.2020. 13:40
  • Grad Zagreb, Zagreb

HPK: Priljevi na žiro računu nisu dobar kriterij za dobivanje potpore iz Mjere 21

Sadašnji, neizmijenjeni natječaj dovest će do situacija da ove ciljane potpore u konačnici ne dođu do proizvođača koji su uistinu imali ogroman pad prometa zbog pandemije, upozoravaju iz Komore.

Foto: Depositphotos/jenoche
  • 787
  • 426
  • 0

"Zadovoljni smo što je Ministarstvo poljoprivrede rok za prijavu za potpore prolongiralo do 11. studenoga do 12 sati, no moramo izraziti naše nezadovoljstvo što se nisu uvažile potrebe i zahtjevi naših poljoprivrednika koji su nam poslali brojne pritužbe na predmetni natječaj", reagirala je Hrvatska poljoprivredna komora. 

Kako navode, vezano uz uvjete prihvatljivosti iz Natječaja za provedbu mjere 21 "Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19", činjenica je da se na žiro račun poslovnog subjekta ostvaruje cjelokupni priljev svih sredstava, koji često i nemaju veze s maloprodajom i/ili veleprodajom, jer uključuju i sredstva iz različitih potpora, prodaju osnovnih sredstava, kredita, pozajmica, kompenzacija i slično. 

HPK traži hitnu izmjenu uvjeta prihvatljivosti za provedbu mjere 21

"Takva vrsta priljeva po žiro računu uopće ne odražava realno stanje poslovnog subjekta, odnosno ne mogu pokazati pad ili rast poslovanja. Stoga smo i zatražili hitnu izmjenu Uvjeta prihvatljivosti za oba natječaja kako bi pomoć predviđena ovom mjerom došla do stvarnih/realnih proizvođača pogođenih krizom od Covida-19“, kaže predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Stav Komore je i dalje takav da smatraju kako je bilo potrebno napraviti hitne izmjene te su uvjereni da će sadašnji, neizmijenjeni natječaj dovesti do situacija da ove ciljane potpore u konačnici ne dođu do proizvođača koji su uistinu imali ogroman pad prometa, te će se kroz provedbu proširiti na veliki broj korisnika što ne odražava i realno stanje poslovanje poljoprivrednika. 

Mjera 21: Produženi rokovi za podnošenje zahtjeva za isplatu potpore

Podsjećaju, prijedlog je bio da hitne izmjene trebaju biti napravljene tako da obuhvate sljedeće prijedloge:

c) Korisnici u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna) imaju evidentirano smanjenje ostvarenog prometa (maloprodaja i veleprodaja) od minimalno 15%, odnosno od najmanje 37.197,50 kuna , u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini. –"MSP-ovi" 
c) Korisnici u razdoblju od 1. siječnja do 30. rujna 2020. godine (uključujući 30. rujna ) imaju evidentirano smanjenje ostvarenog prometa (maloprodaja i veleprodaja) od minimalno 15%, odnosno od najmanje 18.598,75 kuna , u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini - "poljoprivrednici". 


Tagovi

Mjera 21 Natječaj Potpore HPK


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

20.03.2024. posađen prvi dio krumpira za sezonu 2024.