Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 05.07.2019. 16:30
  • Osječko-baranjska, Gajić

Hidroponska proizvodnja povrća u Baranji ide dalje, otvoren novi plastenik

K tome, cjelokupan urod već je unaprijed prodan. Projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava", a otvorio ga je danas ministar Tolušić.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 911
  • 124
  • 0

Novi plastenik za hidroponski uzgoj paprike i rajčice tvrtke Dalis d.o.o. u selu Gajić u Osječko-baranjskoj županiji otvorio je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

"Novi plastenik ukupne je površine od 11.774 metara kvadratnih čime je, uz već postojećih 15.000 metara kvadratnih plastenika, zaokružena hidroponska proizvodnja visoko kvalitetnog povrća. Godišnja proizvodnja ove tvrtke iznosi 800 tona, a prodaja svih proizvedenih količina povrća je ugovorena za ovu i iduću godinu. Tvrtka ima dvije specijalizirane trgovine u Osijeku gdje prodaju svoje proizvode, koje nazivaju "tržnica u trgovini", a povrće na tržište plasiraju i preko dvije hrvatske tvrtke. Od povrća najviše proizvode paprike i rajčice, ali i druge povrtlarske kulture kao što su krastavci, kupus, zelena salata i lubenica", navodi se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Kako dodaju, projekt tvrtke Dalis iz Gajića sastavljen je od 10 proizvodnih lađa i jedne tehnološke lađe koje zajedno čine jednu cjelinu, te je opremljen najnovijom opremom i objektima za plasteničku proizvodnju. Nositelj projekta je najmlađi sin obitelji Filakov, zbog čega je tvrtka ostvarila 70% potpore iz Programa ruralnog razvoja RH, a projekt je sufinanciran sa 7.440.000 kuna iz operacije 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ za sektor voća i povrća, te je do sada isplaćeno 3.556.755 kuna. Zahvaljujući novoj investiciji tvrtka će zaposliti 7 novih djelatnika.

Inače, ministar Tolušić posljednjih je dana u Osječko-baranjskoj županiji obišao i Državnu ergelu Đakovo te otvorio završeni južni dio jahaonice. Naime, u 2018. godini Ministarstvo poljoprivrede je Državnoj ergeli Đakovo i Lipik dodijelilo 6 milijuna kuna namjenskih sredstava za dovršetak južnog dijela jahaonice i za nabavku poljoprivredne mehanizacije za unapređenje poljoprivredne proizvodnje koja se odvija na ergeli. Tim sredstvima je rekonstruirana građevina športsko – rekreacijske namjene, odnosno dio objekta prenamijenjen je u multimedijalni posjetiteljski centar, završen je južni dio jahaonice te se opremio interijer suvenirnice i ugostiteljskog objekta. 

Obišao je obrt KERA-AGRO u Kućancima Đakovačkim koji vodi mladi poljoprivrednik Antonio Kerovac. Putem dva natječaja iz Programa ruralnog razvoja iz mjere 6 ovaj poljoprivrednik je ostvario potporu od 744.000 kn kojima će kupiti 100 ovaca za proizvodnju janjadi, poljoprivrednu mehanizaciju i poljoprivredno zemljište, a europskim novcem pokreće i uslužnu djelatnost  prijevoza, skladištenja te sušenja, za koje postoji potreba u ovom kraju.
 
Posjetio je i tvrtku Grube d.o.o. u Drenju koji vode bračni par Branko i Marija Kolak od 2001. godine. Bave se proizvodnjom mlijeka, a njihova farma ima 820 grla stoke, od toga preko 200 muznih krava koje daju više od 4.000 litara mlijeka dnevno, a obrađuju preko 300 ha površina pod žitaricama i jabukama. Pomoću mjere 4 Programa ruralnog razvoja krenuli su u veliku investiciju potpune automatizacije proizvodnje mlijeka robotima, od prehrane do mužnje za koju su ostvarili 4,9 milijuna kuna potpora, a projekt za obnovljive izvore energije u vrijednosti potpore od 218.000 kn je u fazi ugovaranja.

Kako se i navodi na stranici Ministarstva, iz Programa ruralnog razvoja u Osječko-baranjskoj županiji ugovoreno je preko 1,5 milijardi kuna potpore projektima.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Ruralni razvoj Dalis d.o.o. Tomislav Tolušić Plastenik Hidroponski uzgoj paprike i rajčice Filakov


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.