Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kako do informacija?
  • 09.05.2023. 10:30

Hektar znanja u šumi podataka - e-OPG novi alat za poljoprivrednike

Jeste li čuli za e-OPG? Neki kažu da je ta digitalna platforma kao Google za poljoprivrednike. Provjerili smo o čemu se radi.

Foto: IPS Konzalting
  • 3.841
  • 354
  • 1

Sigurno ste se našli u situaciji da vam treba informacija do koje ne možete doći. Kada se očekuje vama prikladan natječaj? Hoće li vaše gospodarstvo udovoljavati kriterijima? Što je potrebno pripremiti i isplati li se ući u "ralje“ birokracije? Pitanja su na koja poljoprivrednici traže brz, konkretan i pouzdan odgovor.

Kako bi pronašli relevantne informacije za vođenje i unaprjeđenje gospodarstva na jednom mjestu, tvrtka IPS Konzalting razvila je digitalnu platformu e-OPG.

Ona sadrži pregled takozvanih intervencija i otvorenih natječaja iz Strateškog plana RH - koje smo do sada zvali mjerama i operacijama, te detaljan opis koraka za pripremu projekata, kao i pregled inovativnih i održivih agro projekata.

Preko te platforme možete besplatno provjeriti zakonodavstvo, važeće i objedinjeno, te kalendarski pregledati aktivnosti u poljoprivrednom sektoru, ali i naći razne digitalne alate koji proizvođačima hrane mogu biti pomoći.

Sve informacije na jednom mjestu e-OPG.

Platforma je nastala u okviru FAIRshare projekta čiji je cilj olakšati proizvođačima i poljoprivrednim savjetnicima učinkovito korištenje digitalnih alata, a u svrhu produktivnije i održivije proizvodnje. Projekt je sufinanciran kroz EU Obzor 2020 program, a mi smo razgovarali s idejnom začetnicom.

Poljoprivrednici izgubljeni u šumi podataka

Ideja o razvoju e-OPG platforme proizašla je iz činjenice da se poljoprivrednici u vođenju gospodarstva svakodnevno suočavaju s velikom količinom informacija što im u konačnici otežava njihov primarni posao, ispričala je Ana-Marija Špicnagel, direktorica tvrtke IPS Konzalting.

Kaže da je u dugogodišnjem radu s njima uočila kako im je glavni problem administracija i papirologija, te nemogućnost brzog i jednostavnog pronalaska odgovora.

"Može se reći kako su često izgubljeni u šumi podataka, a naša platforma e-OPG omogućuje brz i jednostavan pristup svim važnim i ažurnim informacijama iz sektora na jednom mjestu“, kazala je Špicnagel te istaknula najinteresantnijim komentar koji su dobili od jednog korisnika "da je e-OPG kao Google za poljoprivrednike“.

Poseban naglasak, nastavlja ona, stavili su na agro natječaje koji daju ključne informacije na jednom mjestu, zatim na  uspješne priče kojima želimo inspirirati hrvatski agrar, te na rubriku hektar znanja kroz koju prikazuju inovativne agro prakse iz drugih EU zemalja.

Online pregled informacija za poljoprivrednike.

Inače, IPS Konzalting je hrvatsko-belgijska konzultantska tvrtka specijalizirana za poljoprivredne projekte. Otvorili su ured u Sisku 2013. godine, uz suradnju s četiri belgijske tvrtke s više od 250 zaposlenih koji u zemljama EU posluju 20 godina.

Njihov tim broji osam stručnjaka čija se ekspertiza proteže od hortikulture, fitomedicine, agroekologije, biljnih znanosti do obnovljivih izvora energije. Savjetovanje temelje na održivom financijskom i tehnološkom pristupu procesu proizvodnje i prerade te pristupu najnovijim informacijama za implementaciju tehnoloških rješenja i provedbu projekata.

Imaju bogat portfolio znanstveno – istraživačkih projekata koji se bave inovacijama u agraru. IPS je voditelj istraživanja u segmentu poslovnog planiranja i istraživanja tržišta u 6 Horizon (Nutri-2-Cycle, Fertimanure, SEA2LAND, LIVESEEDING, NOVAFERT i FAIRshare) i Erasmus + projektu (CAPTIVATE).

Na pitanje kakve projekate su iz Programa ruralnog razvoja RH do sada radili, direktorica ove tvrke kaže da uspješno proveli cijeli niz, a ponosno izdvaja projekte za obnovu poljoprivrednog potencijala, u okviru kojih su proizvođači s potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije izgradili nove staje i nadomjestili izgubljeni stočni fond.

Ne žele projekte koji se rade samo zbog EU novca

Do sada su najviše surađivali s korisnicima koji su aplicirali na mjeru 4.1.1. za primarnu proizvodnju, mjeru 6.1.1. za mlade poljoprivrednike, mjeru 6.3.1. za male te mjeru 7 gdje su surađivali s jedinicama lokalnih vlasti na prijavi i provedbi projekata izgradnje cesta, vodovodnih mreža i objekata komunalne infrastrukture.

"Mladim poljoprivrednicima smo pomogli podići proizvodnju, a većim gospodarstvima u modernizaciji poslovanja, poput OPG Klarić koji je zahvaljujući kvalitetno pripremljenoj prijavi i održivom poslovnom planu, dobio potporu za robotizaciju mliječne farme. Pomogli smo i OPG Veselić koji je podigao nasad jagoda u ekološkom uzgoju“, kaže Ana-Marija te ističe "Puno je uspješnih priča, a svima je jedno zajedničko – 100 posto odobrenih projekata je i realizirano!

Ana-Marija Špicnagel, direktorica tvrtke IPS Konzalting.

Njihova je mantra - preporuka je najbolji poslovni plan, pa više od 90 posto novih klijenata dolazi k njima po preporuci, i vraćaju se po još, pa gotovo svi njihovi korisnici surađuju s njima na više projekata.

S obzirom da, ovisno o natječaju, 85 do 100 posto njihovih projekata prolazi te da je stopa uspješnosti realizacije projekata stopostotna, važno im je da s poljoprivrednicima već na početku iskomuniciraju vjerojatnost prolaska na natječaju te fokusirati znanje, iskustvo i vrijeme stručnog tima samo na najbolje projekte.

 "Možda zvuči malo čudno, ali ne želimo raditi projekte koji se pripremaju samo da se povuku EU sredstva, već radimo na onima koji su financijski održivi te s poljoprivrednicima koji imaju dugoročnu viziju razvoja svog poslovanja. Naši klijenti vide EU sredstva kao jednu polugu koja im može pomoći u određenom segmentu razvoja, a ne kao jedini i odlučujući faktor uspjeha“. zaključila je Ana-Marija Špicnagel iz IPS Konzaltinga.


Tagovi

E-OPG Ana-Marija Špicnagel IPS Konzalting Savjetovanje u poljoprivredi Priprema EU projekata Strateški plan RH


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs