Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 19.06.2022. 16:30

Godišnje 100.000 kuna za analize sjemena soje na prisutnost GMO-a

U javnom je savjetovanju Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO) za razdoblje od 2022. do 2024. godine

Foto: Depositphotos/vlalukinv@gmail.com
  • 633
  • 91
  • 0

Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa sufinanciranja analize sjemena soje na prisutnost genetski modificiranih organizama (GMO) za razdoblje od 2022. do 2024. godine, pušten je u javno savjetovanje.

Iznos potpore po korisniku izračunava se na temelju broja partija sjemena soje analiziranih na prisutnost GMO u razdoblju od 2022.- 2024. godine, a koje su obavljene u službenom laboratoriju u skladu s odredbama Zakona o genetski modificiranim organizmima (Narodne novine broj 126/19), bez PDV-a, a najviše do iznosa od 100.000 kuna po korisniku godišnje, stoji u prijedlogu Pravilnika.

Korisnici potpore su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena i registrirani su za doradu sjemena.

Cilj Programa je omogućiti označavanje sjemenske soje proizvedene u Republici Hrvatskoj oznakom "slobodna od GMO-a". "Tako primarni poljoprivredni proizvođači na jednostavniji način mogu odabrati upravo sjeme soje koje će im osigurati proizvodnju kultura slobodnih od genetski modificiranih organizama", navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako kažu, provedbom ovog Programa osigurat će se dostatnost sigurne i kvalitetne sirovine za domaću stočarsku i peradarsku proizvodnju, razvoj sjemenarstva soje u Republici Hrvatskoj, poticanje izvoza sjemena soje, osnaživanje domaćih oplemenjivačkih programa soje kao i izvoz merkantilnih roba.

Više informacija pronađite ovdje ili u dokumentu ispod teksta.

Savjetovanje je otvoreno do 15.7.2022., napominju iz Ministarstva poljoprivrede.


Dokumenti


Tagovi

Javno savjetovanje Analiza sjemena Sjeme soje GMO


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]